Image default
Ευρώπη

Ευρωβουλευτής: Η νέα πολιτική ασύλου της ΕΕ πρέπει να προστατεύει τις αποστολές έρευνας και διάσωσης

Μετά την ακύρωση από τις ελληνικές αρχές των πλημμεληματικών κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Λέσβο, η ευρωβουλευτής Γκρέις Ο’Σάλιβαν δήλωσε στη EURACTIV ότι η νέα υποδομή της Ένωσης για το άσυλο και τη μετανάστευση πρέπει να προστατεύει τις ΜΚΟ και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Την Τρίτη (10 Ιανουαρίου) ξεκίνησε στο ελληνικό νησί της Λέσβου η δίκη 24 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που κατηγορούνται για εγκλήματα σχετικά με κατασκοπεία και συνδρομή σε δίκτυα λαθρεμπορίου.

Η τελική ετυμηγορία εκδόθηκε την Παρασκευή, με ακύρωση των κατηγοριών και για τους 22 αλλοδαπούς κατηγορούμενους λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων. Οι δύο Έλληνες κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε κατώτερο δικαστήριο για να δικαστούν με τις κατηγορίες της συνδρομής εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας.

«Το αποτέλεσμα της σημερινής δίκης είναι ουσιαστικά μια φαλκίδευση. Γνωρίζοντας ότι η υπόθεσή της στηριζόταν σε εξαιρετικά αδύναμα θεμέλια, με σχεδόν κανένα βιβλίο αποδεικτικών στοιχείων για να μιλήσει κανείς, η εισαγγελία στόχευσε αντ’ αυτού να τραβήξει την υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε στη EURACTIV η Ο’Σάλιβαν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων για τη Νότια Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται στη Λέσβο για να υποστηρίξει τον εκλογέα της και κατηγορούμενο Σον Μπάιντερ.

«Τούτου λεχθέντος, θα φέρει κάποια ανακούφιση στους κατηγορούμενους που διώκονται από αυτές τις κατηγορίες για πάνω από πέντε χρόνια. Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες θα μπορούσαν να τραβήξουν για άλλα δέκα χρόνια, εάν η εισαγγελία χρησιμοποιήσει την ίδια δειλή τακτική», δήλωσε η Ο’Σάλιβαν.

Οι κατηγορίες για πλημμελήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την εβδομάδα οι κατηγορούμενοι για τις δραστηριότητές τους στα ελληνικά ύδατα το 2018 παραγράφονται σε πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η ακύρωση της Παρασκευής στην ουσία παύει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ωστόσο, οι κακουργηματικές κατηγορίες έχουν παραγραφή τα 20 έτη. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τις ελληνικές αρχές ποιο μπορεί να είναι το χρονοδιάγραμμα για την προσαγωγή των κατηγοριών αυτών στο δικαστήριο ή σε ποιο στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται, δήλωσε στη EURACTIV η Fenix, μια ανθρωπιστική οργάνωση νομικής βοήθειας που παρακολουθεί τη δίκη.

Εχθρικό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών

«Στο επίκεντρο μιας νέας πολιτικής ασύλου είναι η ανάγκη να κατοχυρωθεί στο νόμο ο προστατευμένος ρόλος των ΜΚΟ και των πολιτικών αποστολών έρευνας και διάσωσης», δήλωσε ο Ο’Σάλιβαν.

Σε δήλωσή της την Πέμπτη, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς ανέφερε: «Το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινωνία των πολιτών και οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας εδώ και αρκετά χρόνια».

«Η στοχοποίηση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατόμων που επιδίδονται σε πράξεις αλληλεγγύης είναι ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών και έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για το έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

Ο αντίκτυπος στην κοινωνία των πολιτών είναι σαφής, δήλωσε στη EURACTIV εκπρόσωπος της Fenix, η οποία εδρεύει στη Λέσβο. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αποστολές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο Πέλαγος, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων».

«Μπορείτε να δείτε ότι οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί μιλώντας για ορισμένα θέματα […] είναι ορατό στην καθημερινή ζωή».

Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη με τον οποίο δεσμεύονται να εγκρίνουν το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο -μια σειρά φακέλων με στόχο τη δημιουργία μιας εναρμονισμένης προσέγγισης της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση- πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας την άνοιξη του 2024.

«Είμαι αισιόδοξη ότι η ΕΕ είναι σε θέση να οικοδομήσει μια καλύτερη υποδομή ασύλου και μετανάστευσης που θα αντικαταστήσει το λεγόμενο καθεστώς του Δουβλίνου», δήλωσε η Ο’Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Δουβλίνου, ένας αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει αίτηση στην πρώτη χώρα – η οποία περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία – στην οποία φθάνει.

«Ωστόσο, ενώ βρισκόμουν στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα, είδα πού πηγαίνει σήμερα ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ: στην κατασκευή κλειστών στρατοπέδων προσφύγων που μοιάζουν με φυλακές, στη χρηματοδότηση συνοριακών περιπολιών που καθιστούν τη μετανάστευση όλο και πιο θανατηφόρα, και στις επιχειρήσεις της Frontex που έχει αποδειχθεί ότι καλύπτουν επανειλημμένα παράνομες επαναπροωθήσεις», συνέχισε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Τον Ιούλιο, μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διαπίστωσε ότι η υπηρεσία συνοριακών ελέγχων της ΕΕ Frontex, υπό τον πρώην διευθυντή της Φαμπρίς Λετζέρι, ήταν συνένοχη στις ελληνικές προσπάθειες να εξαναγκαστούν τα σκάφη που διέσχιζαν το Αιγαίο Πέλαγος να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία.

«Ο Σον [Μπάιντερ], η Σάρα [Μαρντίνι] και οι άλλοι αντιμετωπίζουν άλλα 10 χρόνια ενδεχομένως από αυτό. Το σημερινό αποτέλεσμα υπονομεύει σοβαρά τις άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό ζητάμε από τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες και να αφήσουν τους ανθρωπιστές να επιστρέψουν στο ζωτικής σημασίας έργο τους στο νησί», κατέληξε η Ο’Σάλιβαν.

Σχετικα αρθρα

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin