Image default
Οικονομία

Eurogroup: Οι 7 προϋποθέσεις για να «πετύχει» το ψηφιακό ευρώ

Πώς αξιολογεί το Eurogroup τα βήματα των κεντρικών Τραπεζών στα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin – Το αντίπαλο δέος, το ψηφιακό ευρώ.

Σημαντική πρόοδος στη δημιουργία του «ψηφιακού ευρώ», ενός ζητήματος που έχει «ανοίξει» στους κόλπους της ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2021, διαπιστώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ του Eurogroup.

Προκειμένου να είναι επιτυχές, ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να είναι ένα κοινό, ευρωπαϊκό -και χωρίς αποκλεισμούς- έργο, το οποίο θα υποστηρίζεται από τους λαούς της Ευρώπης και θα βασίζεται σε στέρεα δημοκρατική βάση, με πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίζει η ΕΚΤ και η Κομισιόν.

«Το Eurogroup επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στις συνεχείς προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμών που εμπλέκονται στις προπαρασκευαστικές εργασίες για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ και ενθαρρύνει ένα υψηλό επίπεδο καινοτομίας και φιλοδοξίας στη διερεύνηση πιθανών επιλογών σχεδιασμού και διανομής» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ανάλογα με το σχεδιασμό του, ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε μια ολοένα και πιο ψηφιοποιημένη οικονομία ενισχύοντας την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζοντας τον κεντρικό γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα συστήματα πληρωμών, στην προώθηση της καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή οφελών για πολίτες, επιχειρήσεις και κράτη – μέλη, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του χρήματος ως «άγκυρα» για το νομισματικό σύστημα.

Κατά τις συζητήσεις μας των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ σήμερα υπογραμμίστηκε πως υπάρχουν 7 προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο ψηφιακό ευρώ.

Ειδικότερα, τονίστηκε χαρακτηριστικά πως:

  1. Το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να συμπληρώνει, και όχι να αντικαθιστά τα μετρητά, και θα πρέπει να εγγυάται την πρόσβαση στα χρήματα της κεντρικής τράπεζας για τους πολίτες της ευρωζώνης σε περιόδους αυξημένης ψηφιοποίησης των πληρωμών. Ένα ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι ασφαλές και ανθεκτικό, να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας, να είναι εύκολο και βολικό στη χρήση και ευρέως προσβάσιμο στο κοινό.
  2. Για να πετύχει, το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να διασφαλίζει και να διατηρεί την εμπιστοσύνη των χρηστών του, για την οποία το απόρρητο αποτελεί βασική διάσταση και θεμελιώδες δικαίωμα. Ταυτόχρονα, το Eurogroup έκρινε επίσης ότι ο σχεδιασμός ενός ψηφιακού ευρώ θα πρέπει να συμμορφώνεται με άλλους στόχους, όπως η πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος, η παράνομη χρηματοδότηση, η φοροδιαφυγή και η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις εκάστοτε κυρώσεις.
  3. Το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ. Οι πιθανοί κίνδυνοι θα πρέπει να περιοριστούν, διατηρώντας παράλληλα την ελκυστικότητά του ως μέσο πληρωμής. Ο σχεδιασμός και η εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ δεν θα πρέπει να βλάψει την ικανότητα και την ανεξαρτησία του Ευρωσυστήματος να διασφαλίζει τη νομισματική μετάδοση προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών.
  4. Το ψηφιακό οικοσύστημα του ευρώ θα πρέπει να αξιοποιήσει τη δύναμη και την εμπειρία των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων ενώ απαιτείται περαιτέρω εργασία για την ακριβή κατανομή των αρμοδιοτήτων τους.
  5. Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει δομικό στοιχείο της μελλοντικής αρχιτεκτονικής για πληρωμές καθώς όσοι το χρησιμοποιούν θα μπορούν να προγραμματίζουν τις επερχόμενες πληρωμές τους. Ωστόσο, ως χρήμα, το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει ανά πάσα στιγμή και σε ολόκληρη την ευρωζώνη να μετατρέπετυαι σε άλλες άλλες μορφές του ευρώ, όπως τα χαρτονομίσματα και οι καταθέσεις εμπορικών τραπεζών. Συνεπώς, δεν θα μπορεί να έχει «αυτοματοποιημένη συμπεριφορά». (Για παράδειγμα, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στους τύπους αγαθών και υπηρεσιών που πρόκειται να αγοραστούν, ούτε χρονικοί περιορισμοί όταν μπει σε χρήση το ψηφιακό ευρώ).
  6. Θα πρέπει να εξεταστούν τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα για το ψηφιακό ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέπεια με τα μετρητά και να καταστούν τα χρήματα της ψηφιακής κεντρικής τράπεζας ευρέως προσβάσιμα για χρήση από όλους τους τελικούς αποδέκτες στη ζώνη του ευρώ.
  7. Το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά προτεραιότητα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ευρωζώνης, με τη διαλειτουργικότητά του να πρέπει να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό του ενώ θα πρέπει να ρυθμιστούν τα οφέλη από ταχύτερες, φθηνότερες και ασφαλέστερες διασυνοριακές συναλλαγές. Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση ψηφιακού ευρώ εκτός της ζώνης του ευρώ πρέπει να μετριαστούν και να παρακολουθούνται.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin