Image default
Αγορές

Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 8 ετών για τις ευρωαγορές

Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 8 ετών για τις ευρωαγορές

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν σήμερα (31/1) οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ολοκληρώνοντας έναν κατά τα άλλα εξαιρετικό μήνα, ο οποίος ήταν ο καλύτερος Ιανουάριος εδώ και 8 χρόνια (από το 2015). Η σημερινή υποχώρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,26% και έκλεισε στις 453,20 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης κατέγραψε μηνιαία άνοδο 6,7% λόγω των προσδοκιών για καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από τα σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκαν αμφότεροι οριακά κατά 0,01% και έκλεισαν στις 15.128,27 μονάδες και στις 7.082,42 μονάδες, αντίστοιχα. Στο Μιλάνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1% στις 26.599,74 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 και στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησαν κατά 0,17% στις 7.771,70 μονάδες και στις 9.034 μονάδες, αντίστοιχα.

Οι επόμενες μέρες θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πιθανότατα θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, τα κέρδη των εταιρειών που απαρτίζουν τον Stoxx 600 αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 7,3% το τέταρτο τρίμηνο, σχεδόν το ήμισυ της πρόβλεψης  για ενίσχυση που έλαβε χώρα στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,1% αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην ευρωζώνη στο τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή συρρίκνωση. Το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε αμετάβλητο. Συνολικά για το 2022, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρέμεινε τον Ιανουάριο το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της χώρας, το ποσοστό διατηρήθηκε στο 5,5%.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Σχετικα αρθρα

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin