Image default
Ευρώπη

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Μπορεί η Federal Reserve να κινήθηκε πιο συντηρητικά προχωρώντας σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως προτίμησε να προχωρήσει σε ακόμα μια μεγάλη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ανακοινώθηκε.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,00%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη, μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε καταστήσει σαφές ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα βρίσκεται στο προσκήνιο στη συνεδρίαση της τράπεζας την Πέμπτη «ακόμα και στις επόμενες συνεδριάσεις».

We raised interest rates by 0.5 percentage points.

See our latest monetary policy decisions https://t.co/m4C5jKNH0j pic.twitter.com/EopgGBQEcE

— European Central Bank (@ecb) February 2, 2023

Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο, τέσσερις μήνες μετά την κίνηση της Fed, και από χαμηλότερα επίπεδα — συμπεριλαμβανομένου του μηδενός για έναν από τους βασικούς δείκτες αναφοράς της. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα της Ευρώπης μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει περισσότερο προτού αισθανθεί ότι τα επιτόκια είναι υψηλά τόσο ώστε να μετριάσουν τον πληθωρισμό – παρόλο που η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην τελευταία τους συνάντηση τον Δεκέμβριο ότι τα επιτόκια θα πρέπει να «αυξηθούν σημαντικά» για να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 8,5% στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ τον Ιανουάριο. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας του 2%.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2023. Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Ολόκληρη η απόφαση της ΕΚΤ εδώ

  • Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων στο 4% – «Πρώτες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έκανε στροφή»

Σχετικα αρθρα

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin