Image default
Ευρώπη

Η Intel αξιώνει μεγαλύτερες επιδοτήσεις για εργοστάσιο ημιαγωγών στη Γερμανία

Πολύ πιο ακριβά για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα μπορούσε να κοστίσει η προσπάθεια ανέγερσης εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών από την Intel στην ανατολική Γερμανία.

Όπως γράφει η Handelsblatt, ο αμερικανικός κολοσσός αξίωσε επιδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Βερολίνο , αντί για 6,8 δις που είχε υποσχεθεί η γερμανική κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό πια για την Intel. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κατασκευή των εγκαταστάσεων της Intel στο Μαγδεμβούργο θα είναι ακριβότερη από το προγραμματισμένο.

Η Intel είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι σκοπεύει να κατασκευάσει υπερσύγχρονο εργοστάσιο ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, προκαλώντας κύματα ευφορίας στην περιοχή  της ανατολικής Γερμανίας και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όπως είχε ειπωθεί τότε, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στον κόσμο σκόπευε να επενδύσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ στο Μαγδεμβούργο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία, συνολικά, 10.000 θέσεων εργασίας.

«Έχουν αλλάξει πολλά»

«Ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί απαραίτητο να εισπράξει κρατικές επιδοτήσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», έγραψε η Handelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικούς εκπροσώπους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Intel Germany, πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ο όμιλος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την κατασκευή του νέου εργοστασίου ημιαγωγών στη Γερμανία στις αρχές του 2022.

«Οι γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν αυξηθεί, η ζήτηση ημιαγωγών έχει μειωθεί και οι πιέσεις πληθωρισμού και  της ύφεσης προκαλούν  προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της   εταιρείας. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους κυβερνητικούς εταίρους για να καλύψουμε το κρίσιμο χάσμα κόστους και να κάνουμε αυτό το έργο παγκοσμίως ανταγωνιστικό», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία στη μάχη των ημιαγωγών

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για τον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών ωθεί ήδη πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες να υιοθετήσουν νέες βιομηχανικές πολιτικές για να χειραφετηθούν από την κινεζική αγορά.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης ότι θα διαθέσει 386,6 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επενδύσεις ημιαγωγών για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής. Το Τόκιο θεωρεί τους ημιαγωγούς βασικά στοιχεία για την καθημερινή ζωή και τις παραγωγικές δραστηριότητες, βάσει νόμου για την οικονομική ασφάλεια που θεσπίστηκε το 2022.

Οι επιδοτήσεις για την παραγωγή ημιαγωγών θα δοθούν τόσο σε εγχώριες όσο και σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σε αντάλλαγμα για τις επιδοτήσεις που θα δώσει το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν ημιαγωγούς για τα επόμενα 10 χρόνια, δίνοντας προτεραιότητα στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς, σε περιόδους δυσκολίας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο -η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co-κατασκευάζει ήδη  το πρώτο της εργοστάσιο στην Ιαπωνία στο νησί Κιουσού της Ιαπωνίας.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin