Image default
Πολιτική

Τι περιλαμβάνει η κοινή αμυντική διακήρυξη με τη Βρετανία – Οι αναφορές σε Τουρκία στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Γουάλας

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν στο Πόρτσμουθ  τη Διακήρυξη Ενιαίου Οράματος,

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν στο Πόρτσμουθ  τη Διακήρυξη Ενιαίου Οράματος, μια συμφωνία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Τη θέση ότι η τουρκική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, φέρεται να διατύπωσε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.


Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν στο Πόρτσμουθ  τη Διακήρυξη Ενιαίου Οράματος, μια συμφωνία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.


Ελληνικές και βρετανικές πηγές σημείωσαν πως η συμφωνία που υπογράφηκε επιβεβαιώνει τις στενές διμερείς αμυντικές σχέσεις, αλλά και την πολύ καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο υπουργών.


Μάλιστα ο κ. Γουάλας στην ομιλία του κατά την περιήγηση στο αντιτορπιλικό HMS Diamond στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι παρά την πολύ καλή και βαθιά διμερή σχέση δεν είχε υπάρξει επαφή σε επίπεδο επίσκεψης υπουργού στο Λονδίνο από το 2004.


Κατά τη συνάντησή τους θίχτηκε η σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του ρωσικού αναθεωρητισμού, δίνοντας αφορμή και για αναφορά στην αντιμετώπιση από την Ελλάδα ενός αναθεωρητικού γείτονα στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η Διακήρυξη Κοινού Οράματος αναφέρει πως επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών με αναφορά στις κοινές αρχές και αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στην προσήλωση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στο σεβασμό της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία δεν αποδέχεται η Τουρκία, ως βάση για επίλυση διαφορών και προκλήσεων ασφαλείας.


Στη διακήρυξη επιβεβαιώνεται επίσης η δέσμευση των δύο χωρών για αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις κοινές προκλήσεις και απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις ασκήσεις και την προοπτική συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική πλευρά έχει εκφράσει πρόθεση συνεργασίας του Βασιλικού Ναυτικού της με το ελληνικό. Πολεμικό Ναυτικό. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η σύσταση μιας ναυτικής ομάδας διοίκησης, υπό τη μορφή μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και θα αξιοποιεί ναυτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.


Στην ελληνική αντιπροσωπεία έγινε επίσης παρουσίαση του πρωτότυπου ενός νέου πολεμικού σκάφους ειδικών επιχειρήσεων με χαρακτηριστικά stealth.


Πηγές αναφέρουν ότι η βρετανική πλευρά ενδεχομένως θα μπορούσε να προσεγγίσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία για ένα επίπεδο συμπαραγωγής.


Κατά τη συνάντηση τονίστηκε δε η σημασία της υποστήριξης της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής και της προάσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.


Επίσης στη συζήτηση τονίστηκε η στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Κρίνεται σημαντικό ότι στις συνόδους υπουργών Άμυνας υπάρχει η κατανόηση ότι οι δύο χώρες θα συνεργάζονται επί θεμάτων που καθορίζονται από την εκάστοτε ατζέντα.


Στο πλαίσιο αυτό πηγές αναφέρουν πως ο Μπεν Γουάλας υπέδειξε ότι κατανοεί τις ελληνικές αιτιάσεις αναφορικά με την τουρκική στάση, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εντός του ΝΑΤΟ, όπως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συμπεριφορές που άπτονται της συμμαχικής αλληλεγγύης.


Ανέφερε ότι οι διαφορές με την Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια τέτοια πρωτοβουλία από τη Συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και με αναφορά και στη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό ο κ. Παναγιώτοπουλος φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει σε ποιο στρατόπεδο ανήκει.


Ο κ. Γουάλας αναγνώρισε επίσης την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στη Σούδα και στα Χανιά και για πρώτη φορά έγινε λόγος από βρετανική πλευράς για τη σημασία που έχει γεωστρατηγικά η ανάπτυξη και χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη  και για το ΝΑΤΟ.


Στο πλαίσιο της διακήρυξης συμφωνήθηκε, εξάλλου, να καταρτίζεται κάθε χρόνο ένας οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες αμυντικής συνεργασίας και καθιερώνεται πλέον ετήσιος διάλογος για την ασφάλεια και την άμυνα, ώστε να γίνεται επισκόπηση της προόδου και διερεύνηση νέων πρωτοβουλιών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.


Οι δύο υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Πόρτσμουθ ως συνεπιβαίνοντες στο ίδιο αυτοκίνητο, καθώς η προγραμματισμένη πτήση τους με ελικόπτερο ματαιώθηκε λόγω της πρωινής ομίχλης στη νότια Αγγλία.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Βορίδης: Ζητάμε ισχυρό μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της

admin

Βελόπουλος σε Ιερώνυμο: Κανείς πολιτικός δεν δίνει οδηγίες στον κλήρο, αλλά ούτε η ιεραρχία στους πιστούς

admin

Ξύλο στη Βουλή: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του Κ. Φλώρου δηλώνει ο Β.Γραμμένος

admin

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός – Βίντεο

admin

Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

admin

Ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΚΑΪ

admin

Φλωρίδης στον ΣΚΑΪ: Τεράστια επιτυχία της αστυνομίας στις έρευνες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

admin

Τα «κάστρα» και οι «δύσβατες» περιοχές των κομμάτων 

admin

Σπίρτζης για στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους Σπαρτιάτες: Θα τα συζητήσουμε, όταν και όποτε συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα

admin

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι και για ηγέτης και για μπύρες- Θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες»

admin

Κασσελάκης: «Είμαι και για πρωθυπουργός και για μπύρες-Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

admin