Image default
Ευρώπη

Η τουρκική οικονομία σε δίνη δίχως τέλος (infographic)

Πριν ακόμη το διπλό χτύπημα του σεισμού ισοπεδώσει χιλιάδες κτίρια και υποδομές και προκαλέσει ανείπωτο πόνο, η τουρκική οικονομία βρισκόταν σε δίνη. Μία οξύτατη κρίση κόστους ζωής λύγιζε απλούς πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν ήταν αποτέλεσμα απλά της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού που βλέπουμε και σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο. Τα ανορδόθοξα Erdoganomics, η μανία του σουλτάνου για φαραωνικά έργα χωρίς ουσία και η επιμονή στον «πόλεμό» του κατά των επιτοκίων, με αλλεπάλληλες καρατομήσεις κεντρικών τραπεζών, είχαν βυθίσει τη λίρα και είχαν εκτινάξει τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η οικονομική πίεση τώρα εντείνεται αφού η συμβολή των σεισμόπληκτων περιοχών στην τουρκία οικονομία ήταν αρκετά σημαντική.

Όταν ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου είχαν μόλις ανακοινωθεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που έδειχναν υποχώρηση στο 57% από πάνω από 80% τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο. Αρκετοί αναλυτές σχολίασαν τότε πως ο Τούρκος πρόεδρος βιαζόταν να εξασφαλίσει ακόμη θητεία στην εξουσία, πριν οι άκρως αμφιλεγόμενες οικονομικές πολιτικές του ανοίξουν ακόμη βαθύτερες πληγές.

Επιτρέποντας στους Τούρκους να κρατούν τραπεζικές καταθέσεις με επιτόκιο 13% και υποσχόμενος να καλύπτει τις απώλειές του, σε περίπτωση περαιτέρω υποτίμησης του νομίσματος, έχει βρει έναν τρόπο να προβεί σε απο- δολαριοποίηση της τουρκικής οικονομίας.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που σε συνδυασμό με τον εκρηκτικό πληθωρισμό κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Κόντρα στις επισημάνσεις αναλυτών ότι απαιτείται δραστική αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να στηριχθεί το νόμισμα και να τεθούν υπό έλεγχο οι ανατιμήσεις, το βασικό επιτόκιο παραμένει στο 9%. Η ίδια χώρα δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο περίπου 10%. Αυτό που αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών στον Ερντογάν είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος παραμένει στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 34% του ΑΕΠ. Πέρυσι η χώρα άντλησε 9 δισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές και φέτος έχει εκδώσει ένα ομόλογο 2,75 δισ. δολαρίων.

Οι 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό και βρίσκονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης είχαν ουσιαστική συμβολή έως τώρα στην οικονομία. Η Capital Economics υπολογίζει ότι καλύπτουν το 15% του πληθυσμού της χώρας, το 9% του ΑΕΠ, το 15% της αγροτικής παραγωγής, το 9% της βιομηχανίας και το 6% έως 8% του εξωτερικού εμπορίου.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin