Image default
Ευρώπη

Uniper: Ως το 2024 θα έχουν ξεπεραστεί οι αναταράξεις λόγω της ενεργειακής κρίσης

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper δήλωσε ότι θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περικοπές του ρωσικού φυσικού αερίου το αργότερο έως το 2024.

Η εταιρεία – η οποία διασώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση πέρυσι, αφού η ενεργειακή κρίση την έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης – δήλωσε ότι μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει υψηλό κόστος αντικατάστασης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η οικονομική βοήθεια από το κράτος για τη στήριξη των αναγκών ρευστότητας «θα εξαντληθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου».

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι και στα επόμενα τρίμηνα τα κέρδη της Uniper θα εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το ύψος του κόστους προμήθειας για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου. Το κόστος αυτό, με τη σειρά του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή του φυσικού αερίου», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Tiina Tuomela.

Η Uniper, που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ήταν μεταξύ των εταιρειών που επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας ένα πακέτο διάσωσης μαμούθ από την κυβέρνηση, κάτι που οδήγησε στην κρατικοποίησή της στα τέλη του περασμένου έτους.

Η εταιρεία παρείχε μόνο αόριστες προοπτικές για το 2023, δεδομένων των αβεβαιοτήτων της αγοράς. Η συνεχιζόμενη υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές του φυσικού αερίου καθιστά «πολύ αβέβαιο» τον προσδιορισμό του εάν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη εισφορά ιδίων κεφαλαίων, δήλωσε ο Tuomela σε κλήση με αναλυτές.

Η Uniper δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων και τόκων φέτος σε σύγκριση με το 2022. Η παραγωγή ενέργειας της εταιρείας θα πρέπει να επωφεληθεί από «θεμελιωδώς υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Tuomela. Για το 2022 κατέγραψε προσαρμοσμένες ζημίες προ τόκων και φόρων ύψους 10,9 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας βρίσκεται εν μέσω διοικητικών ανακατατάξεων και τα νέα στελέχη θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μια σειρά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να συμμορφωθούν με τους όρους που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία της κρατικής βοήθειας. Οι εκποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2026, ανέφερε η Uniper σε παρουσίαση.

- -

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin