Image default
Ευρώπη

Η Κροατία εκπέμπει SOS για την ποιότητα των τροφίμων

Αδήλωτα και συχνά φθηνότερα συστατικά προστέθηκαν στο 5% των τροφίμων που αναλύθηκαν προερχόμενα από την αγορά λιανικής πώλησης της Κροατίας, με το κρέας, το μέλι, το γάλα και το τυρί να είναι τα πιο «αλλοιωμένα» τρόφιμα, όπως διαπίστωσε το Υπουργείο Υγείας.

«Το μέλι βρέθηκε να περιέχει μερικές φορές σάκχαρα και αιθέρια έλαια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Επίσης, ορισμένα δείγματα κιμά βρέθηκαν να περιέχουν κολλαγόνο. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου το ελαιόλαδο που πωλείται στους καταναλωτές έχει αραιωθεί με φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Κονσερβοποιημένος τόνος βρέθηκε επίσης να περιέχει φθηνότερα ψάρια χαμηλής ποιότητας», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του υπουργείου για την ασφάλεια των τροφίμων, Dario Lasic, στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα HRT.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική επιθεώρηση επίσης δείχνουν ότι από 14 τυχαία δείγματα κρασιού, τα μισά βρέθηκαν να περιέχουν ζάχαρη και νερό.

Στον κολοκυθόσπορο -ένα δημοφιλές καρύκευμα που χρησιμοποιείται στις σαλάτες- περισσότερα από τα μισά μείγματα βρέθηκαν να είναι παραποιημένα, ενώ άλλα αδήλωτα πρόσθετα  συστατικά εντοπίστηκαν επίσης σε δείγματα γάλακτος, τυριού, ψωμιού και κρέατος.

Ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα δεν αναγράφονταν στις ετικέτες, αλλά ακόμη και όταν αναγράφονταν, οι καταναλωτές συχνά δεν το γνώριζαν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο πριν από την πανδημία.

Πράγματι, οι καταναλωτές (51%) επιλέγουν τα προϊόντα κυρίως με βάση την τιμή, ενώ μόνο ένας στους τρεις ελέγχει την επισήμανση πριν από την αγορά και λιγότεροι από ένας στους δέκα διαβάζουν για τις διατροφικές αξίες αυτού που αγοράζουν.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας που ανέθεσε η Κροάτισσα ευρωβουλευτής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των καταναλωτών Biljana Borzan (S&D).

«Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα στοιχεία που αναφέρουν οι επιθεωρητές σχετικά με τη συχνότητα της απάτης στα τρόφιμα ταιριάζουν, ως επί το πλείστον, με την αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με το ποια τρόφιμα χρησιμοποιούνται συχνότερα προς εξαπάτηση. Η έρευνά μου, που έγινε την περασμένη άνοιξη, δείχνει ότι αυτά είναι το μέλι, το κρέας και το μαγειρικό λάδι», δήλωσε η Borzan.

Στην έρευνα, την οποία η Borzan παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2022 και η οποία έγινε με δείγμα λίγο πάνω από 800 αγοραστές, τα πέντε πρώτα τρόφιμα για τα οποία οι καταναλωτές ήταν πιο επιφυλακτικοί ήταν το μέλι, το φρέσκο κρέας, τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, το ελαιόλαδο και τα αλλαντικά.

Επιπλέον, το 72% συμφώνησε ότι η επισήμανση των τροφίμων είναι περίπλοκη και δύσκολα κατανοητή, ενώ το 90% θεωρεί ότι τα εισαγόμενα συστατικά συχνά παρουσιάζονται ψευδώς ως τοπικής προέλευσης.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin