Image default
Οικονομία

Ο πληθωρισμός φουσκώνει τα δημόσια έσοδα

Ο υψηλός πληθωρισμός γεμίζει -κυρίως με ΦΠΑ- τα κρατικά ταμεία, καθώς «φουσκώνει» και τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Η υπέρβαση των 620 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιανουαρίου είναι απόρροια κυρίως των αυξημένων εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, αφού εισπράχθηκε η πρώτη δόση του ποσού που αντιστοιχεί είτε στο 4ο τρίμηνο του 2022 (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) είτε στον μήνα Δεκέμβριο (για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία). Ο στόχος για το σύνολο του 2023 είναι να εισπραχθούν φόροι ύψους 56,7 δισ. ευρώ (ή 57,4 δισ. ευρώ σε σωρευτική ταμειακή βάση), με τον Ιανουάριο να αποφέρει ήδη τα πρώτα 5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,4 δισ. ευρώ για τον συγκεκριμένο μήνα.

Το πιθανότερο είναι ότι υπέρβαση θα καταγραφεί και τον Φεβρουάριο, καθώς έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ τη στιγμή που η εφορία έχει «λαμβάνειν» και από τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, και από τη 2η δόση του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο κλείσιμο του 2022, και από τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος. Στο τέλος αυτού του μήνα θα φανεί και η κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των δύο χρήσεων -ποσά που έχουν βεβαιωθεί στο 2022 λογίζονται ως έσοδα του 2022 και όχι του 2023, έτος κατά το οποίο εισπράττονται-, αλλά και το αν προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για φέτος.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται συγκρατημένο στο ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης -τουλάχιστον γενικευμένης μορφής πριν από την προκήρυξη των εκλογών ακόμη και αν προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από τα στοιχεία εκτέλεσης του Φεβρουαρίου. Φορολογικά έσοδα της τάξεως των 5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο έχουν να εισπραχθούν περισσότερα από 10 χρόνια, πόσο μάλλον χωρίς να συντρέχει και κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Παράταση στην προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας δεν δίνεται πρώτη χρονιά φέτος -ειδικά από την πανδημία και μετά έχει γίνει… κανόνας-, ενώ το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους είθισται να δίνεται για την εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Το καινούργιο στοιχείο είναι η εκτόξευση του τζίρου των επιχειρήσεων. Τα περισσότερα από 115 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν μέσα στο 4ο τρίμηνο έφεραν τις ανάλογες εισπράξεις ΦΠΑ, αποτέλεσμα και της ανάπτυξης, και του υψηλού πληθωρισμού, αλλά και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Διακοπή ηλεκτροδότησης για πρώην πελάτες με χρέη ζητούν οι προμηθευτές – Οι προτάσεις της ΔΕΗ

admin

Το Πεκίνο θέλει να χτίσει γέφυρες με την Ευρώπη – Τα μηνύματα της επίσκεψης Σι Τζινπίνγκ

admin

Τα ψηφιακά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις πασχαλινές σας αγορές

admin

Ανάπλαση Βοτανικού/Ελαιώνα: Ποια εταιρεία κέρδισε τις Intrakat – ΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης για έργα υποδομών  

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανάχωμα 17 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό 2024-2025

admin

Ενέργεια: Προ των πυλών δύο νέοι διαγωνισμοί για μπαταρίες – Στις ράγες έργα 475 MW

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οδηγούν σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Συνάντηση Ένωσης Τραπεζών με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παππάς: Έρχεται νομοθετική πρόταση για τις τράπεζες

admin

Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της Ευρώπης

admin

Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα

admin

ΑΑΔΕ: Παράταση για πληρωμές φόρων που έληγαν σήμερα, 30 Απριλίου – Μέχρι πότε

admin

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

admin