Image default
Ευρώπη

Ουρές πολωνικών φορτηγών στα σύνορα με Λευκορωσία

Περίπου 1.500 βαρέα φορτηγά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ουρά στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, καθώς το Minsk αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο τους μόνο από το συνοριακό πέρασμα στο Kukuryki, αφότου η Πολωνία έκλεισε πρόσφατα ένα βασικό πέρασμα.

Η Πολωνία έκλεισε τον συνοριακό σταθμό στο Bobrowniki, πάνω από 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαρσοβίας, στις 10 Φεβρουαρίου, καθώς η Λευκορωσία επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών στον Andrzej Poczobut, έναν αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο πολωνικής καταγωγής, όπως μετέδωσε το Radio Free Europe.

Δεδομένου ότι η Λευκορωσία απαγόρευσε ως απάντηση στα πολωνικά φορτηγά να χρησιμοποιούν τα περάσματα στα σύνορα με τη Λιθουανία και τη Λετονία, η συνοριακή διάβαση Kukuryki είναι η μόνη οδός, επιβεβαίωσε πολωνός συνοριοφύλακας.

«Τα φορτηγά πρέπει να περιμένουν περίπου 53 ώρες για τον συνοριακό έλεγχο», σύμφωνα με τον ανταποκριτή της τηλεόρασης Polsat News, ο οποίος πρόσθεσε ότι μόνο «πάνω από 300 φορτηγά ελέγχθηκαν» το Σάββατο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο κρατών και πιθανότατα θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τις πολωνικές εταιρείες που εξάγουν στη Λευκορωσία εδώ και χρόνια. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να χάσουν τα συμβόλαιά τους με λευκορωσικές και ρωσικές εταιρείες.

Τα φορτηγά επηρεάζονται επίσης από το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος στο Bobrowniki, με την Polstat News να αναμένει ότι θα σχηματιστούν ουρές και στη λευκορωσική πλευρά.

Μετά τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, η Πολωνία αποφάσισε να αναστείλει τους συνοριακούς ελέγχους στο πέρασμα της Kuźnica από τις 9 Νοεμβρίου.

Η Βαρσοβία έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι ηγείται υβριδικού πολέμου από το καλοκαίρι του 2021, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ωθεί τους παράνομους μετανάστες να περάσουν από τα σύνορα προς την ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Φον ντερ Λάιεν – Σι: Η Ευρώπη δεν αποδέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα

admin

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin