Image default
Ευρώπη

Η Βουλγαρία ελπίζει σε μέγιστη 6μηνη καθυστέρηση για το ευρώ

Η Βουλγαρία στοχεύει τώρα να εισέλθει στην Ευρωζώνη από την 1η Ιουλίου 2024, μισό χρόνο αργότερα από την αρχικά καθορισμένη ημερομηνία, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ροζίτσα Βέλκοβα, σημειώνοντας ότι η χώρα της έχει τις δυνατότητες να μειώσει τον πληθωρισμό της στο επίπεδο που απαιτείται για την υιοθέτηση του ευρώ.

Η Βουλγαρία εγκατέλειψε τον αρχικό της στόχο να ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να ψηφίσει τους απαραίτητους νόμους πριν διαλυθεί για τις προσεχείς εκλογές, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η βουλγαρική κυβέρνηση. Οι Βούλγαροι θα κληθούν να ψηφίσουν για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια στις 2 Απριλίου.

«Εάν καταβληθούν οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες, η Βουλγαρία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιουλίου 2024», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ροσίτσα Βέλκοβα, αναφερόμενη στη μείωση του πληθωρισμού.

«Από τις συζητήσεις που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτει ότι αν η όλη διαδικασία εξελιχθεί ομαλά, δεν θα υπάρξουν νομοθετικά και κανονιστικά εμπόδια για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο», δήλωσε η Βέλκοβα.

Η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης η Βουλγαρία να ενταχθεί στην Ευρωζώνη επικρίθηκε από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

«Υπάρχει μια απόφαση της Εθνοσυνέλευσης που λέει ξεκάθαρα ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Βουλγαρία να εισέλθει στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2024. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ακόμη εφικτό, υπάρχει χρόνος για να γίνουν όλα τα απαραίτητα προπαρασκευαστικά βήματα», δήλωσε ο Αντρέι Γκιούροφ από το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» στο Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο.

Η Βουλγαρία είναι μεταξύ των χωρών με τους καλύτερους δείκτες στην Ευρώπη όσον αφορά το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, πρόσθεσε ο Γκιούροφ.

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι ένα ευρύ κοινωνικό πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί στη Βουλγαρία, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες μπορούν να υποστηριχθούν και ταυτόχρονα το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να είναι κάτω από 3%», σχολίασε ο Γκιούροφ.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin