Image default
Ευρώπη

Βουλγαρία: Απαγόρευση του επαναπροσδιορισμού φύλου

Τα διεμφυλικά άτομα απαγορεύεται πλέον να αλλάζουν νόμιμα το φύλο τους στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο εξέδωσε απόφαση που δεσμεύει αυτόματα όλα τα άλλα δικαστήρια.

«Ο ισχύων νόμος δεν προβλέπει τη δυνατότητα του δικαστηρίου να επιτρέψει την αλλαγή των στοιχείων που αφορούν το φύλο, το όνομα και τον ενιαίο αριθμό μητρώου στις ληξιαρχικές πράξεις ενός αιτούντος που ισχυρίζεται ότι είναι τρανς άτομο», αναφέρεται στην απόφαση.

Μέχρι τώρα, ορισμένοι Βούλγαροι δικαστές υπέθεταν ότι η νομοθεσία της χώρας επιτρέπει τη νόμιμη αλλαγή φύλου, αλλά μόνο ρητά μετά από δικαστική απόφαση.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο, άλλοι δικαστές αποφάνθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση και η χώρα καταδικάστηκε αρκετές φορές σε υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για την έλλειψη σαφούς ρύθμισης.

Ο βουλγαρικός νόμος για τα έγγραφα ταυτότητας εξακολουθεί να αναφέρει ότι «σε περίπτωση αλλαγής φύλου», οι πολίτες πρέπει να στείλουν αίτηση για την έκδοση νέων εγγράφων εντός 30 ημερών. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι πιο φιλελεύθεροι Βούλγαροι δικαστές επέτρεψαν τη δυνατότητα αλλαγής φύλου όταν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις ότι αυτό ήταν απαραίτητο.

Τώρα αυτή η πόρτα έκλεισε, καθώς το δικαστήριο είπε ρητά ότι η αλλαγή φύλου πρέπει να γίνει αντικείμενο λεπτομερούς νομικής ρύθμισης.

Η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών πατάει στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν από δύο χρόνια, η οποία λέει ότι το βουλγαρικό δίκαιο αντιλαμβάνεται το φύλο ως κάτι που καθορίζεται κατά τη γέννηση και υπάρχει μόνο με την έννοια του βιολογικού φύλου.

Η απόφαση ήταν αφιερωμένη στην έντονη πολιτική και δημόσια συζήτηση σχετικά με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία τελικά αποκρούστηκε μετά από μια εκστρατεία γεμάτη παραπληροφόρηση από εθνικιστικά κόμματα στα κοινωνικά δίκτυα.

Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο λέει ότι η αλλαγή του νομικού φύλου ενός ατόμου επηρεάζει και τους συγγενείς του, όπως τα παιδιά του και τη σύζυγό του. Διατρέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τον γάμο μεταξύ ομοφύλων ή τα παιδιά που έχουν γονείς του ίδιου φύλου, κάτι που είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο.

«Μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να θεωρείται επιτρεπτή μόνο στην περίπτωση λεπτομερούς νομοθετικής ρύθμισης, η οποία επί του παρόντος απουσιάζει. Εάν το δικαστήριο επιτρέψει μια τέτοια αλλαγή χωρίς λεπτομερή νομοθετική ρύθμιση, αυτό θα θέσει τη νομική θέση της συζύγου του αιτούντος και των παιδιών τους σε κατάσταση αβεβαιότητας», έγραφε επίσης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin