Image default
Ευρώπη

Ολλανδία: Σύσταση οργάνου της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων

Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα όργανο για την αντιμετώπιση της μαζικής καταστρατήγησης των κυρώσεων της Ένωσης κατά της Ρωσίας κεντρικά από τις Βρυξέλλες, δήλωσε τη Δευτέρα (20 Φεβρουαρίου) ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra.

Παρόλο που η Ρωσία υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, «την ίδια στιγμή αυτά παρακάμπτονται σε μαζική κλίμακα», δήλωσε ο Hoekstra.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ μικρή ικανότητα στην ΕΕ να αναλύουμε, να συντονίζουμε και να προωθούμε νέες κυρώσεις – γι’ αυτό θα ήθελα να δημιουργήσουμε ένα επιτελείο κυρώσεων στις Βρυξέλλες, με στόχο την καταστρατήγηση», δήλωσε ο Hoekstra.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό, «αυτό θα είναι ένα μέρος όπου τα κράτη μέλη θα μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και πόρους σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την καταστρατήγηση των κυρώσεων, όπου θα κάνουμε πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση της».

Σύμφωνα με την ολλανδική πρόταση, το νέο όργανο για τις κυρώσεις θα καταρτίσει έναν κατάλογο παρακολούθησης τομέων και εμπορικών ροών με υψηλό κίνδυνο καταστρατήγησης.

«Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να περιλαμβάνουν ρήτρες τελικής χρήσης στις συμβάσεις τους, ώστε τα προϊόντα τους να μην καταλήγουν στη ρωσική πολεμική μηχανή», δήλωσε ο Hoekstra.

«Η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη της συλλογικής οικονομικής της δύναμης και των συστημάτων ποινικής δικαιοσύνης εναντίον όσων βοηθούν στην αποφυγή κυρώσεων – με την ονομασία, τη διαπόμπευση, την επιβολή κυρώσεων και τη δίωξή τους», είπε.

Η Χάγη άρχισε να κυκλοφορεί την πρόταση πριν από μία εβδομάδα, με δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ να εκφράζουν την υποστήριξή τους σε αυτήν – μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δήλωσε ο Hoekstra σε ομάδα δημοσιογράφων.

Επί του παρόντος, η απόφαση για την εφαρμογή των κυρώσεων ανήκει στα κράτη μέλη, τα οποία αποφασίζουν ομόφωνα για την εισαγωγή των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης, με την εφαρμογή τους να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των πρωτευουσών της ΕΕ.

«Υπάρχει υποστήριξη, αλλά θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι μπορεί να κάνει αυτό το νέο όργανο», δήλωσε ο Hoekstra.

Τον περασμένο Μάιο, η Κομισιόν παρουσίασε σχέδια σύμφωνα με τα οποία η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ θα γινόταν έγκλημα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η πρόταση χρειάζεται ακόμη την υποστήριξη των κρατών μελών, τα οποία παραδοσιακά είναι επιφυλακτικά απέναντι σε μεταρρυθμίσεις που απαιτούν αλλαγές στην ποινική τους νομοθεσία.

Με την εφαρμογή αυτού του νομικού μέτρου, ο νέος φορέας θα μπορούσε να στέλνει τις υποθέσεις απευθείας στον γενικό εισαγγελέα της ΕΕ.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV εάν το νέο όργανο θα ασχολείται επίσης με την κατάσχεση και τη δέσμευση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ο Hoekstra δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί.

«Για μένα, είναι απολύτως σαφές ότι αυτό θα είναι ένα θεμελιώδες μέρος της μελλοντικής γεωπολιτικής μας εργαλειοθήκης, ότι χρειαζόμαστε περισσότερα για αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό, για αυτόν τον συγκεκριμένο πόλεμο», δήλωσε ο Hoekstra.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ διόρισε επίσης έναν ειδικό απεσταλμένο για τις κυρώσεις, ο οποίος θα πιέσει για αυστηρότερη επιβολή και ευθυγράμμιση με τα περιοριστικά της μέτρα σε τρίτες χώρες.

 

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin