Image default
Ευρώπη

Στο ζενίθ οι σχέσεις Πολωνίας-ΗΠΑ, μετά την συμφωνία για τα HIMARS

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση σχεδόν 500 πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού HIMARS στην Πολωνία, δήλωσε την Πέμπτη ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak.

Το M142 HIMARS είναι ένας ελαφρύς εκτοξευτής πολλαπλών πυραύλων που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον αμερικανικό στρατό και μπορεί να χτυπήσει στόχους από απόσταση 300 χιλιομέτρων. Στο παρελθόν, τα συστήματα HIMARS χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Πιο πρόσφατα, οι ουκρανικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Πρόκειται για το τελικό στάδιο της διαδικασίας λήψης απόφασης. Η λεγόμενη διαδικασία σιωπής έχει ολοκληρωθεί: καθώς κανείς στο Κογκρέσο δεν διατύπωσε αντιρρήσεις, η συναλλαγή μπορεί να οριστικοποιηθεί», δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας ο Witold Waszczykowski, ευρωβουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, ECR) και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Για στρατιωτικούς λόγους, οι εκτοξευτές HIMARS αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αποτελεσματικότητά τους συχνά τους καθιστά καθοριστικούς στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ο Waszczykowski.

Η αγορά του συστήματος HIMARS αποτελεί στοιχείο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Βαρσοβίας και Ουάσιγκτον, το οποίο την ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδο και ενισχύει τη θέση της Πολωνίας στην Ευρώπη- ως εκ τούτου, πρόκειται για μια εξαιρετικά επωφελή συναλλαγή για την Πολωνία τόσο από στρατιωτική όσο και από πολιτική άποψη, συνέχισε.

Η Πολωνία δεν θα παραλάβει αμέσως όλους τους εκτοξευτές πυραύλων που έχει παραγγείλει και η υλοποίηση της σύμβασης θα διαρκέσει μερικά χρόνια, δήλωσε ο Paweł Soloch, σύμβουλος του Πολωνού προέδρου Andrzej Duda, στην τηλεόραση Polsat News.

Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο πολωνικός στρατός θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα HIMARS σε περίπτωση που χρειαστεί να στοχεύσει επιλεγμένους, σημαντικούς στόχους, όπως κρίσιμα στρατιωτικά αντικείμενα, στοιχεία εφοδιασμού ή επίγειο πυροβολικό.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin