Image default
Τοις Μετρητοίς

Η τραγική συνιστώσα αλλάζει τη συνισταμένη

Η πολύ επώδυνη αυτή σκιά που έχει πέσει πάνω στη χρηματιστηριακή αγορά από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη ίσως δημιουργήσει ένα δύστροπο αρνητικό υπόβαθρο για την εκδήλωση μιας χρονικής πτωτικής πίεσης ωθούμενη κυρίως από την αναπάντεχη διάρρηξη του θετικού βραχυχρόνιου σχεδιασμού ως προς το πολιτικό γίγνεσθαι των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Μπορεί προς το παρόν να μην είναι ευδιάκριτο αλλά δυστυχώς οι πολιτικές εξελίξεις που θα επισύρει το πολύνεκρο δυστύχημα ίσως δημιουργήσουν στη συνέχεια ισχυρούς θύλακες βραχυχρόνιας πτωτικής κίνησης. Το πλέον αρνητικό στοιχείο είναι η πιθανή μετάθεση της εκλογικής αναμέτρησης πέρα από την ημερομηνία της 9ης Απριλίου μιας που το Χρηματιστήριο είχε ήδη κουμπώσει την εν λόγω ημερομηνία ενώ ποτέ δεν συμπαθούσε τις μεγάλες προεκλογικές περιόδους που προκαλούν παράλυση και στασιμότητα ειδικότερα τώρα που οι επενδυτικές μηχανές θα πρέπει να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω του χρονικού περιορισμού απορρόφησης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και όχι να… σβήσουν.

Παράλληλα μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στο πρώτο ραντεβού με την κάλπη της απλής αναλογικής μετά και το αδιανόητο εν έτει 2023 σιδηροδρομικό δυστύχημα όπου ένα μεγάλο ποσοστό από τους αναποφάσιστους ξέροντας ότι ακολουθεί και δεύτερο ραντεβού θα ρίξουν τη γνωστή ψήφο του “αντιδραστικού επαναστάτη” προκαλώντας έτσι ένα σημαντικό ροκάνισμα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι αν όντως το εκλογικό αποτέλεσμα βγάλει ένα μικρό προβάδισμα της υπάρχουσας κυβέρνησης οι επόμενες εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μέχρι τη δεύτερη κάλπη θα είναι δραματικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν και είναι πολύ πιθανό να το ξαναζήσουμε.

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο που βασίζεται κυρίως στην παράδοση έγκειται στο γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έχει γίνει στις τελευταίες εβδομάδες της ισχυρής ανοδικής κίνησης “τραπεζοκίνητος” καθώς οι τέσσερις τράπεζες έχουν φτάσει να ελέγχουν το 24% της κίνησής του. Από το 2008 όποτε ο δείκτης έβαζε στη μηχανή του περισσότερα τραπεζικά οκτάνια δεν είχε στη συνέχεια καλή κατάληξη. Βέβαια, στις τράπεζες έχουν γίνει πλέον συντριπτικές αλλαγές εξυγιαίνοντας πλήρως τους ισολογισμούς τους αλλά, όπως και να το κάνουμε, το “fragile” στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών δύσκολα θα αλλάξει.

Επιχειρώντας να δούμε τη διαγραμματική εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη τον συλλαμβάνουμε να έχει φτάσει έως τις 954 μονάδες καταγράφοντας από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου μια απόδοση ρουκέτας στα +115% ή κάτι παραπάνω από 500 μονάδες. Η ζώνη όμως των 900 με 1.000 μονάδων θα χρειαστεί αρκετή δουλειά ακόμα για να διασπαστεί και να οδηγήσει τον δείκτη προς το τελευταίο στοιχείο αντίστασης των 1.240 μονάδων. Μετά, όπως έχουμε ξαναπεί, ο δείκτης μπαίνει στη “μαύρη τρύπα” του 2015. Αυτή λοιπόν η ζώνη ίσως φέρει σημαντική αστάθεια στους αγοραστές ώσπου να καταστρατηγηθεί.

Από τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) με μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 5,3 δισ. ευρώ δείχνει διαγραμματικά να έχει συμπληρώσει σε βραχυχρόνιο επίπεδο το ανοδικό της ταξίδι όπου της απέδωσε από τα περσινά επίπεδα του Ιουλίου κέρδη της τάξεως του +108%. Η περιοχή των 1,50 με 1,62 ευρώ ίσως αποδειχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα αρκετά σκληρή για να διασπαστεί ανοδικά ώστε η τιμή να κινηθεί πλέον προς τη ζώνη των 1,80 με 2 ευρώ. Σημείο κλειδί σε ένα υγιές pullback θα παίξει το επίπεδο στήριξης των 1,30 ευρώ. Κάτω από εκεί υπάρχει ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “S” στα 1,2280 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) με μια απόδοση της τάξεως του +105% από τις τιμές που έγραφε τον περασμένο Ιούλιο έχει φτάσει αισίως σε μια κεφαλαιοποίηση των 4,85 δισ. ευρώ με το διαγραμματικό σημείο των 5,50 ευρώ να προβάλλεται ως ένα καλό σημείο βραχυχρόνιας αναχαίτισης των αγοραστών. Κάτι θα πρέπει να μείνει άλλωστε και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με το επόμενο ισχυρό σημείο αντίστασης να εντοπίζεται στα 6 ευρώ. Εδώ το πλέον σημαντικό επίπεδο στήριξης σε ένα πιθανό pullback εντοπίζεται στα 5 ευρώ, από όπου διέρχεται και ο στροφέας ανόδου “W”.

Η Alpha Bank (ΑΛΦΑ) έχει φτάσει την κεφαλαιοποίηση στα 3,35 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας και αυτή με τη σειρά της από τον περασμένο Ιούλιο μια άνοδο της τάξεως του +105%. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει στο διεβδομαδιαίο chart τιμών να δυσκολεύεται να περάσει τα διόδια των 1,52 με 1,456 ευρώ ώστε να κινηθεί προς την επόμενη ανοδική στάση των 1,75 ευρώ. Επιβεβαιωμένη άρνηση ανοδικής διαπερατότητας θα φέρει τη μετοχή σε ένα υγιές πισωγύρισμα προς την πρώτη περιοχή στήριξης των 1,30 με 1,2560 ευρώ.

Κλείνω με την πλέον εντυπωσιακή σε απόδοση από τον περασμένο Ιούλιο με ένα +240% Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ) χτυπώντας έτσι τα 2,9 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και την αντίσταση της περιοχής των 2,50 με 2,60 ευρώ. Εδώ η μετοχή όπως αναφέραμε και σε πρόσφατη ανάλυση επιζητούσε μια καθοδική εκτόνωση μιας που η εκρηκτική άνοδος είχε οδηγήσει το τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) σε πρωτόγνωρα υπεραγορασμένα επίπεδα, που είχε να τα ξαναδεί από τον Φεβρουάριο του 2006. Όντως όπως αποτυπώνεται και στο διημερήσιο chart τιμών η καθοδική κίνηση εκτόνωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρώτο σημείο στήριξης τα 2,18 με 2,09 ευρώ.

- Η τραγική συνιστώσα αλλάζει τη συνισταμένη appeared first on Chartswar.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin