Image default
EUROBANK

Τι προβλέπει το Business Plan της Eurobank για τα έτη 2023-2025

Διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ενίσχυση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και διατήρηση του δυναμικού ρυθμού μετασχηματισμού της είναι οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου της Eurobank για την τριετία 2023-2025.

Στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2022 στους αναλυτές το απόγευμα της Πέμπτης, ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας εξήγησε αναλυτικά τη στρατηγική επιβράβευσης των μετόχων της τράπεζας καθώς και της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές παραδοχές της τράπεζας για την επόμενη τριετία, το ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2023, 3% το 2024 και 2,4% το 2025. Στο πεδίο των επιτοκίων, έχει ληφθεί η παραδοχή ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμένει σταθερό στα επίπεδα του 2,5% -μια ιδιαίτερα συντηρητική εκτίμηση η οποία συνειδητά έχει διατηρηθεί από την τράπεζα.

Ο λόγος της υιοθέτησης τόσο συντηρητικών παραδοχών είναι, όπως εξήγησε η διοίκηση, η εξασφάλιση περιθωρίων ασφαλείας έναντι άλλων δυσμενών εξελίξεων που ενδεχομένως προκύψουν στο πεδίο της ανάπτυξης, της δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων και της δραστικής αλλαγής του μείγματος των καταθέσεων εις βάρος των εσόδων από προμήθειες και τόκους (NII).

“Είμαστε ήδη 100 μονάδες βάσης πίσω από τις προβλέψεις μας για επιτόκια, γεγονός που σημαίνει ότι τα έσοδά μας θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έχουν ενσωματωθεί στο Business Plan” ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές. Όπως επισήμανε, για κάθε αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης, το NII της τράπεζας ενισχύεται κατά 200 μονάδες βάσης.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), το Business Plan προβλέπει αύξηση κατά 12% σε βάθος τριετίας και ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Ειδικά για τον δείκτη CET1, η τράπεζα αναμένει αύξηση στο 16% το 2023 από 15,2% το 2022 και περαιτέρω ενίσχυση στο 17,4% στο τέλος του 2025.

Οι “αντίρροποι άνεμοι” της τριετίας

Η αλλαγή του μείγματος των καταθέσεων, η υποχώρηση των χορηγήσεων και η ενδεχόμενη άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι βασικές δυσμενείς εξελίξεις που έχει συμπεριλάβει η τράπεζα στα βασικά της σενάρια για την επόμενη τριετία.

– Καταθέσεις: Θεαματική στροφή των καταθετών στα προθεσμιακά προϊόντα, εν μέσω ραγδαίας ανόδου των επιτοκίων, προβλέπει το Business Plan της Eurobank, γεγονός που συνεπάγεται ενδεχόμενη μείωση του NII τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, για το 2023 αναμένει αύξηση 65% των προθεσμιακών καταθέσεων και το 2025 περαιτέρω άνοδο 75%. Ως ποσοστό επί των συνολικών καταθέσεων, οι προθεσμιακές αναμένεται να “σκαρφαλώσουν” στο 40% φέτος από 22% το 2022, ενώ στο τέλος της τριετίας εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στο 60%.

– Χορηγήσεις: Το 2023 η τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση των χορηγήσεων στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. ευρώ που ήταν οι χορηγήσεις το 2022. Όπως εξήγησε η διοίκηση, η πιστωτική επέκταση αναμένεται να στηριχθεί κυρίως στο χαρτοφυλάκιο των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων όπου ενσωματώνονται και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε επίπεδο spreads, έχει προβλεφθεί μείωση 40 μονάδες βάσης -στο δυσμενές σενάριο το 2023 και περαιτέρω μείωση κατά 10 μ.β. τα επόμενα έτη. “Δεν αναμένουμε μεγαλύτερη πίεση στα spreads χορηγήσεων”, ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές.

– Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Οι παραδοχές του Business Plan περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων NPEs έως το ποσό των 400 εκατ. ευρώ το 2023. Σημειώνεται ότι το 2022 ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,2%, από 6,8% το προηγούμενο έτος, και αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 5,2% φέτος, ενώ στα τέλη του 2025 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 4,5%. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί με οργανικό τρόπο, δηλαδή θεραπεία, διαγραφές και αύξηση των χορηγήσεων, καθώς δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή νέα σημαντική συναλλαγή σε επίπεδο NPEs.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

admin

Eurobank: Improving cross-border transactions with India

admin

Ελληνικά τραπεζικά deals στο Ντουμπάι

admin

Eurobank: Βελτίωση διασυνοριακών συναλλαγών με την Ινδία

admin

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα μεγάλα πακέτα στην Eurobank και τα νέα ρεκόρ στην Κρι – Κρι

admin

Σε μόλις 21 εισηγμένες το 80% της αξίας του Χρηματιστηρίου

admin

Eurobank: Ανακοίνωσε το πρόγραμμα εθελουσίας – Οι όροι

admin

Η «χρυσή» λίστα των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου (infographic)

admin

Eurobank: Ανοίγει άμεσα νέα εθελουσία με γενναιόδωρη αποζημίωση εως και πάνω από 180.000€

admin

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 7 δισ. ευρώ της Eurobank και η αναίμακτη διόρθωση της Intrakat

admin

Eurobank και Πειραιώς χρηματοδοτούν φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα

admin

Eurobank: Έμφαση στις δραστηριότητες του εξωτερικού

admin