Image default
Ευρώπη

Δείπνο Μακρόν-Όρμπαν στο Παρίσι με βαριά ατζέντα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σε δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων τη Δευτέρα, καθώς η Ουγγαρία κατηγορεί την ΕΕ για τον «έμμεσο πόλεμο» της κατά της Ρωσίας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν «τη στήριξη της Ουκρανίας, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ενεργειακά θέματα και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας» ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Μαρτίου, σύμφωνα με γαλλικό δελτίο Τύπου.

Ο Μακρόν αναμένεται επίσης να θέσει «ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου», καθώς η Βουδαπέστη έχει βρεθεί υπό τον έντονο έλεγχο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει έως και 12 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για τη συνοχή από τον Νοέμβριο του 2022 και η καταβολή των κονδυλίων έχει τεθεί υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

«Έχουμε έναν βαθμό διαφθοράς [στην Ουγγαρία], μεταξύ άλλων και με τα κονδύλια της ΕΕ, που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο κράτος μέλος», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και ειδικός σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς Ντάνιελ Φρόιντ στους δημοσιογράφους τον Νοέμβριο.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κίνησαν διαδικασίες «άρθρου 7» κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης από κράτος μέλος των αξιών του άρθρου 2» της ίδιας συνθήκης της ΕΕ. Πέντε χρόνια μετά, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Η Βουδαπέστη έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από την καταδίκη σε επίπεδο ΕΕ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Όρμπαν ζητούσε συνεχώς κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, κατηγορώντας την ΕΕ ότι διεξάγει «εμμεσο πόλεμο» κατά της Μόσχας.

Σε μια ομιλία για την «Κατάσταση της Ουγγαρίας» τον Φεβρουάριο, ο Όρμπαν κατέστησε σαφές ότι η Ουγγαρία θα διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. «Οι δυτικοί ηγέτες υποδαυλίζουν τη φλόγα του πολέμου», δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα MTVA την Παρασκευή (10 Μαρτίου), καθώς αυξάνονται οι ευρωπαϊκές αποστολές όπλων στην Ουκρανία. «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σε αποκλειστική συνέντευξή του στη EURACTIV την Παρασκευή ότι η ΕΕ έχει σχεδόν εξαντλήσει τα τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να επιβάλει στη Ρωσία, αλλά επανέλαβε την προθυμία της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την ουκρανική πολεμική προσπάθεια «μεταξύ άλλων με την παράδοση όπλων και πυρομαχικών».

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Μακρόν ταξίδεψε στην Ουγγαρία για μια κρατική επίσκεψη, την πρώτη φορά που ένας Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε τη χώρα από το 2007. Τότε, ο Μακρόν περιέγραψε τη σχέση του με τον Ούγγρο ομόλογό του ως «πολιτικός αντίπαλος αλλά ευρωπαίος εταίρος».

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin