Image default
Ευρώπη

Γερμανική επίθεση φιλίας στη Νότια Αμερική με φόντο τη συμφωνία Mercosur

Οι Γερμανοί υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας ξεκίνησαν εξαήμερη επίσκεψη στη Νότια Αμερική αυτό το Σαββατοκύριακο για να προωθήσουν το εμπόριο και τη δράση για το κλίμα, εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων για την επικείμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, αμφότεροι Πράσινοι, ξεκίνησαν το εξαήμερο ταξίδι τους στη Βραζιλία και την Κολομβία αυτό το Σαββατοκύριακο με συναντήσεις με τους αντίστοιχους ομολόγους τους στην ημερήσια διάταξη και μια εμπορική αντιπροσωπεία στο πλευρό τους.

Το Βερολίνο ελπίζει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τις δύο χώρες που διεξήγαγαν πρόσφατα εθνικές εκλογές.

«Οι κυβερνητικές αλλαγές και στις δύο χώρες άνοιξαν την πόρτα για μια πιο εντατική στρατηγική συνεργασία», ανέφερε ο Χάμπεκ σε δήλωσή του ενόψει του ταξιδιού.

Στη Βραζιλία, στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου ο αριστερός υποψήφιος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νίκησε τον ακροδεξιό εν ενεργεία Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επικρίθηκε για τη μη προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας τον Μάιο του 2022 ο Γκουστάβο Πέτρο ήταν ο πρώτος αριστερός υποψήφιος που εξελέγη πρόεδρος.

Και οι δύο Γερμανοί υπουργοί ελπίζουν να συμβιβάσουν την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με την προστασία των κλιματικών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ, συνεργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής σε θέματα βιωσιμότητας.

«Περισσότερη βιωσιμότητα και στρατηγική ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων – με τη συμφωνία της Mercosur, έχουμε την ευκαιρία να ταιριάξουν και τα δύο» δήλωσε ο Özdemir στο DPA.

Οι νέες κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κολομβίας είναι «σημαντικοί εταίροι στην κοινή πορεία προς έναν βιώσιμο μετασχηματισμό των παγκόσμιων γεωργικών και διατροφικών μας συστημάτων», πρόσθεσε.

Το ταξίδι πραγματοποιείται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν αντίθετες απόψεις σχετικά με το αν θα συμφωνήσουν σε μια εμπορική συμφωνία. Ενώ η Γαλλία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, έχουν εκφράσει σαφείς επικρίσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς τάσσεται υπέρ της.

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin