Image default
Ευρώπη

Αρμονική …Σύνοδος Κορυφής Ισπανίας-Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία και η Ισπανία θα συναντηθούν εκ νέου σε σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στο Λανθαρότε των Καναρίων Νήσων για να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις ενόψει της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, στα πλαίσια μιας πολωμένης ατμόσφαιρας στη Μαδρίτη λόγω των επερχόμενων δημοτικών και εθνικών εκλογών.

Η 34η σύνοδος κορυφής μεταξύ των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας πραγματοποιείται μόλις τέσσερις μήνες μετά τη σύνοδο της Βιάνα ντο Καστέλο, τον Νοέμβριο.

Ο λόγος για τη σύνοδο κορυφής είναι η «έντονη εσωτερική ατζέντα» της Ισπανίας όσον αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και την επιθυμία των δύο χωρών να διατηρήσουν την ετήσια συνάντηση, εξήγησαν ισπανικές κυβερνητικές πηγές τη Δευτέρα.

Το γεγονός ότι θα υπάρξει ιβηρική σύνοδος κορυφής το 2023, σε μια χρονιά κατά την οποία η Ισπανία θα έχει ακόμη γενικές βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο, είναι «πολύ θετικό ως μήνυμα», υποστήριξαν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τόνισαν επίσης ότι υπάρχει «μεγάλη αρμονία» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ατζέντα της ΕΕ θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης, καθώς η Ισπανία απέχει μόλις λίγους μήνες από την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στο Λανθαρότε, ο Σάντσεθ αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις με τον Κόστα για την ευρωπαϊκή ατζέντα, «σε παρόμοιο τόνο» με αυτόν στις περιοδείες του σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να ακούσει τους ομολόγους του στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο Σάντσεθ σκοπεύει να επισκεφθεί περίπου 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέχρι τον Ιούλιο, πριν η Ισπανία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και έχει ήδη επισκεφθεί την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Κροατία.

Στόχος αυτών των ταξιδιών είναι να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας στους ομολόγους του και να ακούσει τις απόψεις των άλλων κυβερνήσεων για θέματα όπως οι διαπραγματεύσεις για ένα σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου ή η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης.

Η ενέργεια στην ημερήσια διάταξη

Οι πηγές εξήγησαν ότι η ενέργεια θα αποτελέσει βασικό θέμα. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, οι Βρυξέλλες επέτρεψαν στις δύο χώρες να εφαρμόσουν τον λεγόμενο «ιβηρικό μηχανισμό» για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέτρο ισχύει μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αλλά και οι δύο χώρες έχουν ζητήσει από την ΕΕ παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, χωρίς ακόμη να έχει δοθεί απάντηση.

Η τελική έκδοση της κοινής δήλωσης βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά σύμφωνα με τις πηγές, θα πρέπει να έχει αναφορές στη δέσμευση για την υλοποίηση του σχεδίου H2MED για αγωγούς φυσικού αερίου για τη μεταφορά υδρογόνου μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Γαλλίας.

Η Λισαβόνα και η Μαδρίτη επιθυμούν αυτό να είναι «πράσινο υδρογόνο», δηλαδή να παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Παράλληλα, η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να καλύψει και το υδρογόνο που παράγεται με πυρηνική ενέργεια.

 

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin