Image default
Ευρώπη

Η Κίνα θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης

H Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης που σήμερα είναι 60 χρόνια για τους άνδρες, 55 χρόνια για τις γυναίκες που εργάζονται σε γραφείο και 50 χρόνια για τις εργάτριες σε εργοστάσια.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία αγωνίζεται για μια προοδευτική, ευέλικτη και διαφοροποιημένη προσέγγιση για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης», δήλωσε ο Τζιν Γουέιγκανγκ, Πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην εφημερίδα Global Times. «Τα άτομα που πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης θα χρειαστεί  να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότηση κατά μερικούς μήνες». Οι νέοι μπορεί να χρειαστεί να εργαστούν μερικά χρόνια ακόμα. Όμως θα υπάρξει μια μακρά περίοδος προσαρμογής και μεταβατικής  περιόδου» τόνισε ο Τζιν.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα σχέδια  αλλαγής στην ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο. «Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους πότε θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τις συνθήκες τους», πρόσθεσε ο  Πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Το προσδόκιμο έχει αυξηθεί ραγδαία

Με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, η πολιτική του ενός παιδιού που ίσχυσε από το 1980 έως το 2015 σήμαινε ότι πολύ λίγοι νέοι εισέρχονταν στην αγορά εργασίας. Αυτό αυξάνει την πίεση στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας προβλέπει ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 θα αυξηθεί από 280 εκατομμύρια σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια έως το 2035.

Ταυτόχρονα, το προσδόκιμο έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες καθώς η χώρα έχει αναπτυχθεί οικονομικά. Το 1960 ήταν 44 χρόνια, το 2021 ανέβηκε στα 78 χρόνια – υψηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτες, μέχρι το 2050 πιθανότατα θα ξεπεράσει το όριο των 80 ετών.

Σήμερα, κάθε Κινέζος συνταξιούχος στηρίζεται από τις εισφορές πέντε εργαζομένων. Η αναλογία είναι μόνο το μισό από αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να είναι έως και 4:1 έως το 2030 και έως 2:1 έως το 2050.

«Το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι πλέον βιώσιμο», σύμφωνα με τους ειδικούς, που τονίζουν το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό για τη στήριξη ενός αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, 11 από τις 31 επαρχίες της Κίνας έχουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό των συντάξεων. Η κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών υποθέτει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι το 2035.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin