Image default
Αγορές

Νέο τραπεζικό sell off στη Wall Street-Διατηρήθηκαν τα εβδομαδιαία κέρδη

Νέο τραπεζικό sell off στη Wall Street-Διατηρήθηκαν τα εβδομαδιαία κέρδη

Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα (17/3) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο να παραμένουν, παρά τα έκτακτα μέτρα των ρυθμιστικών αρχών και την πρόθεση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν προβληματικές περιφερειακές τράπεζες, όπως η First Republic Bank.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε σήμερα κατά 1,19% στις 31.861,98 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,10% στις 3.916,64 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 11.630,51 μονάδες. Η First Republic Bank διολίσθησε κατά 32%, παρά το γεγονός ότι κέρδισε σχεδόν 10% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν μια ομάδα τραπεζών δήλωσε ότι θα τη βοηθήσει με 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Παρά την πτώση της σημερινής συνεδρίασης, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,43% μέσα στην εβδομάδα. Ο Nasdaq Composite επίσης σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα του 2023, με κέρδη 4,41%. Ωστόσο, η διολίσθηση της Παρασκευής τράβηξε τον Dow Jones σε αρνητικό έδαφος για την εβδομάδα, κλείνοντας χαμηλότερα κατά 0,15%. Ενδεικτικό του κλίματος αυτή την εβδομάδα ήταν οι αυξομειώσεις στον δείκτη μεταβλητότητας VIX, τον λεγόμενο και «δείκτης φόβου» της Wall Street, ο οποίος σήμερα ενισχύθηκε κατά 10,27%.

Σε πτωτική τροχιά πέρασαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε καρά 18 μονάδες βάσης στο 3,39% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 37 μονάδες βάσης στο 4,82%.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) στις 21-22 Μαρτίου. Λόγω του τραπεζικού sell off, υπάρχει πλέον ενδεχόμενο να μην προβεί η τράπεζα σε νέα αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο. Ωστόσο, περισσότερες πιθανότητες «μαζεύει» το σενάριο μίας ήπιας αύξησης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, έπειτα από τις 50 μ.β. της προηγούμενης συνεδρίασης.

Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητη παρέμεινε το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε οριακά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,1% τον προηγούμενο μήνα, μετά το άλμα του Ιανουαρίου κατά 1%, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να κινούνται αισθητά χαμηλότερα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βούτηξε 63,4 μονάδες από 67 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Διψήφια εβδομαδιαία «βουτιά» για το πετρέλαιο – Ράλι για τον χρυσό

Σε περιδίνηση παρέμειναν για ακόμη μία μέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι νέες ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια λόγω των φόβων για τραπεζική κρίση πυροδότησαν νέους φόβους για ύφεση και επακόλουθη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο.

Ο «μαύρος χρυσός» δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα αρχικά του κέρδη και σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα από την αρχή του έτους και το χαμηλότερό του κλείσιμο εδώ και 15 μήνες. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 1,61 δολάρια ή 2,4% στα 66,74 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο του επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου 2021. Στην εβδομάδα, το WTI «βυθίστηκε» κατά 13%, σημειώνοντας το χειρότερο του 5νθήμερο από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου έχασε 1,73 δολάρια ή 2,3% στα 72,97 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερό του επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2021. Στην εβδομάδα, το Brent υποχώρησε κατά 11,9%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου.

Εντελώς διαφορετική εικόνα όσον αφορά τον χρυσό, καθώς το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε σε υψηλό 11 μηνών και ολοκλήρωσε την καλύτερη εβδομάδα των τριών τελευταίων ετών. Σημειώνεται ότι οι επενδυτικές ανησυχίες για μία ενδεχόμενη παγκόσμια τραπεζική κρίση ενίσχυσε την ελκυστικότητα του χρυσού.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 50,50 δολάρια ή 2,6% στα 1.973,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα σημείωσε ράλι της τάξης του 5,7%. Ο χρυσός έπιασε το υψηλότερό του επίπεδο από τις 18 Απριλίου 2022 και κατέγραψε την καλύτερη του εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου πρόσθεσε 77 σεντς ή 3,5% και έκλεισε στα 22,46 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άλμα 9,5% στην εβδομάδα. Ο χαλκός παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 3 σεντς ή 0,7% στα 3,893 δολάρια η λίβρα, χάνοντας όμως 3,4% σε εβδομαδιαία βάση.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Dow Jones
  • FIRST REPUBLIC BANK
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • FEDERAL RESERVE
  • αύξηση επιτοκίων
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin