Image default
Τοις Μετρητοίς

Η κουρτίνα με τον Ζονγκ

Την ερχόμενη  Τετάρτη   ο 16ος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Χέιντεν Πάουελ έχει να διαλέξει μέσω της απόφασης για την νομισματική πολιτική  ανάμεσα σε τρεις κουρτίνες.

Στην πρώτη θα υπάρχει η επιλογή να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ηρεμώντας έτσι τις ανησυχίες του τραπεζικού συστήματος και της Wall Street  ρισκάροντας όμως το πιθανό δάγκωμα του πληθωρισμού.

Στη δεύτερη  υπάρχει η αύξηση κατά  0,25% του επιτοκίου βάσης δίνοντας το στίγμα ότι ως εδώ καλά φτάσαμε να αρχίσουμε όμως να βλέπουμε και πως θα κατεβούμε.

Και τέλος έχουμε και τη τρίτη, όπου μπορεί όμως να υπάρχει ο “Ζονγκ” μιας που η επιλογή της αύξησης κατά 0,5% θα οδηγήσει σε νέες πιέσεις τα ομόλογα φέρνοντας ταραχή και σε άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες που η θέση τους επιδεινώθηκε στις καταθέσεις μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό ο Τζερόμ με τη κίνηση αυτή να πάρει τον “Ζονγκ” σπίτι του καθώς ήδη οι αμερικανικές τράπεζες σύμφωνα με το - κάθονται πάνω σε λογιστικές απώλειες  ομολόγων ύψους άνω των 600 δισ. δολαρίων.

Book losses” βέβαια – ακόμα – αλλά αν ανάψουν το φυτίλι  οι πελάτες αποσύροντας τα χρήματά τους τότε ο Τζερόμ θα το φυσάει και δε θα σβήνει με τίποτα καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν για να παραδώσουν τα λεφτά και το γνωστό πλέον “contagion” θα έχει ξεκινήσει με ότι αυτό σημαίνει για τη Wall Street.

Περιμένοντας λοιπόν το Τζερόμ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 είπε να μη δοκιμάσει να βουτήξει στα βαθιά νερά κάτω από τις 3880 μονάδες αλλά να παραμείνει στην επιφάνεια των 3900 βλέποντας ακόμα τη στεριά του ψυχολογικού ορίου των 4000 μονάδων. Η εικόνα πάντως μέρα με τη μέρα δείχνει ότι απομακρύνεται από τις εκτιμήσεις  μιας μεγάλης πτώσης. “Soft landing” δηλαδή και εδώ.

Το αρχικό άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία. 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 19, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin