Image default
Αγορές

Αποκλιμακώνονται οι τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street- Και τώρα… Fed

Αποκλιμακώνονται οι τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street- Και τώρα… Fed

Σε ρότα κερδών επέστρεψε τη Δευτέρα (20/3) η Wall Street, με τη συμφωνία διάσωσης της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse να δίνει «ανάσα» στην επενδυτική κοινότητα. Μάλιστα με το συγκεκριμένο deal, άρχισε να ενισχύεται ξανά, έστω δειλά, η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι τραπεζικές αναταράξεις, που επικράτησαν λόγω της πτώχευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, της ελεύθερης πτώσης της First Republic Bank (διασώζεται με κεφάλαια 30 δισ. δολαρίων από 11 αμερικανικές τράπεζες) και της παρ’ ολίγον κατάρρευσης της Credit Suisse (εξαγοράστηκε από την UBS), ταλαιπώρησαν τις χρηματαγορές το τελευταίο διάστημα. Δημιούργησαν, ωστόσο, τις προϋποθέσεις για μία ενδεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αποφασίζει σχετικά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Στις σημερινές συναλλαγές της Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,20% στις 32.244,58 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,86% στις 3.950,17 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 11.675,54 μονάδες.

Πτώση 45% κατέγραψε η μετοχή της First Republic, ενώ «βουτιά» άνω του 55% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse. Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της First Republic για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.

«Μια γενικευμένη τραπεζική κρίση φαίνεται πως προς το παρόν απομακρύνεται, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία στους επενδυτές πως τα χειρότερα είναι πίσω μας. Παράλληλα, αναμένονται οι αποφάσεις της Fed για να φανεί κατά πόσο η πρόσφατη τραπεζική κρίση επηρεάζει τις αποφάσεις της για αύξηση επιτοκίων» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ίσως αρχίσει να χαλαρώνει την επιθετική στρατηγική που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας στο 4,5% με 4,75% που είναι σήμερα.

Ανοδικό «γύρισμα» για το πετρέλαιο

Διαγραφή των αρχικών απωλειών παρατηρήθηκε σήμερα για τις τιμές του πετρελαίου, το οποίο ανέκτησε μέρος της μεγάλης πτώσης της περασμένης εβδομάδας.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 90 cents και έκλεισε στα 67,64 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα χαμηλά της ημέρας το συμβόλαιο είχε κατρακυλήσει κάτω από το επίπεδο των 65 δολαρίων το βαρέλι, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021. Αντίστοιχα, το Brent Μαΐου κέρδισε 82 cents στα 73,79 δολάρια το βαρέλι.

Με άνοδο έκλεισαν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να φτάνει στο υψηλότερό του επίπεδο εδώ και περίπου 11 μήνες. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 1.982,8 δολάρια η ουγγιά με κέρδη 0,5% ή 9,3 δολαρίων, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμό του από τις 18 Απριλίου του 2022. Τα 2.014,9 δολάρια που έφτασε ενδοσυνεδριακά, δε, ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου του 2022.

Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 22,646 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός σημείωσε «άλμα» 1,5% στα 3,9515 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • FIRST REPUBLIC BANK
  • Credit Suisse
  • SILICON VALLEY BANK
  • χρηματοπιστωτικό σύστημα
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • FEDERAL RESERVE

    Σχετικα αρθρα

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin