Image default
Αγορές

Η Fed, ο Πάουελ και η Γέλεν «τρόμαξαν» τη Wall Street

Η Fed, ο Πάουελ και η Γέλεν «τρόμαξαν» τη Wall Street

Σε έντονα πτωτικό έδαφος «γύρισε» ενδοσυνεδριακά η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% και τις επακόλουθες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (22/3) ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,63% στις 32.030,11 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,66% στις 3.936,57 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,60% στις 11.669,96 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας, διευρύνοντας τις απώλειές τους στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της παύσης των μελλοντικών αυξήσεων εν όψει της πρόσφατης αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες, οι οποίοι ήταν σε αναζήτηση κατεύθυνσης πριν από την ανακοίνωση της Fed, «εκτινάχθηκαν» αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης. Στη συνέχεια, όμως, «κατρακύλησαν» καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τη συνοδευτική ανακοίνωση της Fed και κυρίως τις επακόλουθες δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ. Συγκεκριμένα, τα κέρδη «εξανεμίστηκαν» όταν ο Πάουελ υποσχέθηκε μεν να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διατηρήσει το τραπεζικό σύστημα υγιές, αλλά επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό. Που σημαίνει -κατά πάσα πιθανότητα- νέες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον και αβεβαιότητα ως προς το πότε θα σταματήσουν.

Η απότομη επιδείνωση του κλίματος στο κλείσιμο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικού Τζάνετ Γέλεν, η οποία φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη δέσμευση για προστασία των καταθέσεων με φόντο τους τραπεζικούς τριγμούς, μιλώντας στη Γερουσία. «Δεν είναι κάτι που έχουν εξετάσει, δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε» είπε η Γέλεν, ερωτηθείσα σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «πλήρη προστασία» των καταθέσεων από την επιτροπή FDIC, δηλαδή και πέραν των 250.000 δολαρίων. Η μετοχή της First Republic Bank, της περιφερειακής τράπεζας που έχει βρεθεί στο μάτι του «τραπεζικού» κυκλώνα, άρχισε να υποχωρεί κατακόρυφα μετά τις δηλώσεις Γέλεν και τελικά έκλεισε με νέες θηριώδεις απώλειες -15,5%.

Η Fed έδωσε «φτερά» στο πετρέλαιο και τον χρυσό

Ισχυρή ώθηση έδωσε στις τιμές του πετρελαίου η απόφαση της Fed να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος τιμών 4,75%-5%. Το πετρέλαιο είχε βρει ήδη εντός της ημέρας πρόσφορο έδαφος από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μειώσει περισσότερο από 6 εκατ. βαρέλια την εγχώρια προμήθεια βενζίνης.

Η αρμόδια αρχή, EIA, ανέφερε σήμερα ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 1,1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαρτίου, την ώρα που η αγορά περίμενε πτώση κατά 5,5 εκατ. Η έκθεση της EIA έδειξε επίσης εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 6,4 εκατ. βαρέλια, την ώρα που οι αναλυτές έβλεπαν μείωση κατά μόνο 2 εκατ. βαρέλια.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό WTI Απριλίου προσέθεσε 1,23 δολάρια ή 1,8% στα 70,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Μαΐου του Brent ενισχύθηκε κατά 1,8% ή 1,37 δολάρια στα 76,69 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαρτίου.

Η σημερινή απόφαση της Fed παρείχε στηρίγματα και στην τιμή του χρυσού. Το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού έκλεισε τις συναλλαγές του λίγο πριν την ανακοίνωση της Fed στα 1.949,60 δολάρια η ουγγιά με κέρδη 8,5 δολαρίων ή 0,4%. Μετά από την απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα συμβόλαια έφτασαν να ενισχύονται κατά 0,8% στα 1.977 δολάρια ανά ουγγιά.

Τέλος, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 22,785 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κέρδισε 1,3% στα 4,0445 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ

    Σχετικα αρθρα

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin