Image default
Ευρώπη

Ντε Γκίντος: Εχει τελειώσει, μεσοπρόθεσμα, η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων έχει τελειώσει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στο Business Post.

Σύμφωνα με τον Ισπανό αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, γεγονότα όπως η χρεοκοπία της αμερικανικής SVB και η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με το τι πρέπει να εξετάσει η ΕΚΤ. «Έχουμε την εντύπωση ότι τα γεγονότα αυτά θα οδηγήσουν σε πρόσθετη αυστηροποίηση των νομισματικών κανόνων στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο Λουίς ντε Γκίντος.

Μετά την αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, εξήγησε ο Ισπανός τραπεζίτης, «υπάρχει πλέον αυτό το πρόσθετο στοιχείο αβεβαιότητας που απορρέει από τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Θα υιοθετήσουμε μια προσέγγιση όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Δεν θα δεσμευτούμε προληπτικά για καμία ενέργεια».

«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες πρέπει να αξιολογήσουμε εάν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης», είπε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης. Στόχος, στο μέτωπο των τιμών, είναι «η έγκαιρη επιστροφή στον πληθωρισμό 2%. Ξέρουμε ότι δεν μπορεί να είναι αύριο, αλλά πρέπει να είναι εντός του ορίζοντα πρόβλεψής μας, που είναι μια περίοδος δύο ετών»

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες και διαφορετικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση της Credit Suisse και των αμερικανικών τραπεζών. «Συνολικά, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τη ρευστότητα, τα κεφάλαια και την εποπτεία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι ο κλάδος στο σύνολό του είναι ανθεκτικός, σταθερός και ασφαλής. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε ο ντε Γκίντος.

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας και η ΕΚΤ την παρακολουθεί στενά. «Τα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας στην εργαλειοθήκη μας είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ξανά. Τα εργαλεία είναι διαθέσιμα εάν παραστεί ανάγκη”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin