Image default
Opinion LEADERS

Ο Γιάνης, ο μουρλοτιέρης! – Θάνος Τζήμερος

Ποια είναι η λύση, Γιάνη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα;

Να το ανατινάξουμε!

Σ’ αυτό το σημείο, μπαίνουν στη σκηνή δύο ευγενικοί άνθρωποι, με ένα πλατύ καλοσυνάτο χαμόγελο, βοηθάν τον Γιάνη να σηκωθεί και χωρίς να του δημιουργήσουν αναστάτωση και ταραχή, του φοράν με ήρεμες, τρυφερές κινήσεις εκείνο το λευκό πουκάμισο με τα μακριά μανίκια που δένουν πίσω, και του ψιθυρίζουν καθησυχαστικά στο αυτί: «σ΄ αγαπάμε, Γιάνη, μη φοβάσαι, όλα θα πάν καλά.» Η επόμενη σκηνή είναι στο Δαφνί.

Στην Ελλάδα όμως, που είναι ένα απέραντο φρενοκομείο, αυτός ο τύπος ήταν ο υπουργός που η κυβέρνηση του «σκίζω μνημόνια, χαρίζω οικόπεδα, χαρίζω χρέη, βαράω νταούλια» έστειλε στην Ε.Ε. να  διαπραγματευθεί τις τύχες της χώρας με τα γνωστά αποτελέσματα: έκλεισε τις τράπεζες (ίσως τότε να έκανε πρόβα ανατίναξης) προξενώντας τερατώδη ζημιά στην Εθνική Οικονομία: ανυπέρβλητα προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ασφυξία ρευστότητας στις μικρομεσαίες, χιλιάδες λουκέτα, εκτίναξη της ανεργίας καθώς χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ζημιά 12 δισ. στο Δημόσιο λόγω της 3ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ζημιά τουλάχιστον 100 δισ. στην Οικονομία, που επί 5 χρόνια ήταν «ζόμπι». Χωρίς να μετρήσουμε το κόστος της «ανθρωπιστικής» πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που μετέτρεψε τη μισή Αθήνα σε Ισλαμαμπάντ.

Μολονότι όλοι καταλάβαμε πόσο γνώστης της Οικονομίας είναι αυτός ο τύπος, εξακολουθεί να «διδάσκει» Οικονομικά στο ΕΚΠΑ, διαμορφώνοντας τις νέες γενιές ηλιθίων οι οποίοι εκπαιδεύονται στην «επιστημονική» λύση «πονάει κεφάλι, ανατινάζει κεφάλι». 

Το να συζητάς σοβαρά για Οικονομία με τον Γιάνη, είναι σαν να συζητάς σοβαρά για μουσικολογία με τα παρατράγουδα της Πάνια ή για θεολογία με την κυρία Λουκά. 

Πώς δηλαδή να σχολιάσεις σοβαρά την πρόταση να καταργηθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα; Και πού θα έχουμε τα λεφτά μας, Γιάνη; Στην Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), απαντάει ο Γιάνης! Γράφει: Φανταστείτε να διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα σε όλους ένα δωρεάν «ψηφιακό πορτοφόλι», ουσιαστικά έναν δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό με επιτόκιο ίσο με το ημερήσιο επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας (…) η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία που βασίζεται στο ψηφιακό νέφος για να παρέχει δωρεάν ψηφιακές συναλλαγές και αποταμιεύσεις σε όλους, με τα καθαρά της έσοδα να πληρώνουν για βασικά δημόσια αγαθά. 

Και πώς θα έχει έσοδα η ΤτΕ, αφού οι υπηρεσίες της θα είναι δωρεάν; Πώς θα δίνει τόκο; Δεν το σκέφτηκε αυτό ακόμα ο μουρλοτιέρης των Τραπεζών. Και από ποια λεφτά θα χορηγούνται δάνεια, αφού όλα θα είναι παρκαρισμένα στην Κεντρική τράπεζα; Αυτό το σκέφτηκε. Γράφει: Οι πολίτες θα είναι στη συνέχεια ελεύθεροι να επιλέξουν εάν και πότε επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως μεσάζοντες ρίσκου μεταξύ αποταμιευτών και δανειοληπτών. Δηλαδή θα πηγαίνεις να καταθέσεις τα λεφτά σου στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα σε ρωτάνε: «Θες οι καταθέσεις σου να προωθηθούν σε ένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να δοθούν (σε ένα ποσοστό) ως δάνειο»; «Δεν θέλω» θα λες εσύ. Και η ΤτΕ θα σου λέει: «τότε, όχι μόνο δεν έχει τόκο, αλλά θα πληρώνεις και φύλακτρα!» «Αν είναι έτσι, θέλω», θα λες εσύ. «Σε ποια ιδιωτική Τράπεζα θέλετε να τα προωθήσουμε;» θα σε ξαναρωτάν. «Στην Πειραιώς» θα λες εσύ. Και η ΤτΕ θα τα προωθεί, αφού προηγουμένως, όπως γράφει ο μουρλοτιέρης, τα χρήματά σου «θα είναι εξασφαλισμένα στα λογιστικά βιβλία της Κεντρικής Τράπεζας». Πώς θα είναι εξασφαλισμένα; Αν η ιδιωτική Τράπεζα τα δανείσει σε μπαταχτσήδες, σαν την Πειραϊκή Πατραϊκή ας πούμε, και τα δανεικά κάνουν φτερά γιατί θα έχουν γίνει κασκόλ «Στάχτη και Burberry», δώρο της κόρης της σοσιαλίστριας, από ποιο ταμείο θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω, όταν εμφανιστείς στο γκισέ της ΤτΕ για ανάληψη; Αλλά, μισό λεπτό: ξεχάσαμε ότι οι ιδιωτικές τράπεζες θα πρέπει να ανατιναχτούν! Άρα σε ποιο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα προωθηθούν τα λεφτά σου; Στο ανατιναγμένο; Ή ο Γιάνης ο μουρλοτιέρης θα αφήσει κι από κανένα χωρίς να το ανατινάξει, έτσι από συμπόνοια;. Κι αφού, τελικά, για να πάρεις τόκο, τα λεφτά σου θα πρέπει να τα διαχειριστούν ιδιωτικές τράπεζες, γιατί να μην πας εκεί κατευθείαν, σταθμίζοντας εσύ τη σχέση ρίσκου/απόδοσης, αλλά θα πρέπει να μεσολαβήσει η Τράπεζα της Ελλάδος; Ούτε αυτό το σκέφτηκε, ο διδάκτορας του προλεταριάτου. Κι αυτό θα γίνει μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, Γιάνη μουρλοτιέρη, ή σε όλον τον κόσμο; Μα, τι ερωτήσεις είναι αυτές! Φυσικά σε όλον τον κόσμο, διότι τα σύνορα της χώρας είναι πολύ στενά για τέτοιες μεγαλοφυΐες, άλλωστε το DIEM25 είναι ένα παγκόσμιο κίνημα, όπως παγκόσμια εκπομπή θα μπορούσαν να είναι και τα «Παρατράγουδα», αν η Πάνια είχε τον Γιάνη τον μουρλοτιέρη σύμβουλο marketing. Σε όλες τις χώρες υπάρχει ένας Κάτμαν και ένας Βας Βας ο Παρασκευάς, που θέλουν να κάνουν καριέρα στο τραγούδι, όπως ο Γιάνης και ο Αλέξης στην πολιτική. 

Βέβαια, εκεί, απλώς γελάνε με τα καμώματά τους. Και σε σοβαρές κλινικές περιπτώσεις, πιάνουν δουλειά οι προνοιακές δομές. Εμείς, ειδικά αυτές τις τελευταίες τις κάνουμε καθηγητές Πανεπιστημίου, υπουργούς και πρωθυπουργούς. 

Αν χρειάζεται ένα σύστημα ανατίναξη, είναι αυτό που επιλέγει παρατράγουδα για σολίστες της Λυρικής Σκηνής. Και μάλιστα κατευθείαν. Χωρίς να έχουν δοκιμαστεί σε κάτι πιο βατό: ας πούμε να προσπαθήσουν να τραγουδήσουν «το θολωμένο μου μυαλό».

Θάνος Τζήμερος

Σχετικα αρθρα

Β. Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί την “ροπή κατανάλωσης” στην αγορά

admin

Πανεπιστήμια και οικονομία – Ν.Βέττας

admin

Β. Κορκίδης: Επένδυση της Ελλάδας σε παρόν και μέλλον το άνοιγμα προς Ινδία

admin

B. Κορκίδης: Ακριβός ο «λογαριασμός» των επιπτώσεων της Ερυθράς στην Ευρώπη

admin

PISA, σχολικές επιδόσεις και το προφανές – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Δ. Βέργαδος (ΣΕΒ): 4+1 προκλήσεις της βιομηχανίας το 2024

admin

Αισιοδοξία για την οικονοµία από τον Βασίλη Κορκίδη

admin

Αξιολογώντας τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Α.Ανδρικόπουλος

admin

Η δοκιμασία της ευρωπαϊκής συνοχής

admin

Κορκίδης: Σημαντική θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της οικονομίας

admin

Εύλογες και αληθινές αξίες: ανάγκη, νόμος και αλήθεια στη λογιστική – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Οι μικρομεσαίοι που όλοι φτύνουν – Α .Βερούτης

admin