Image default
Ευρώπη

Αποφασισμένος να μην περάσει η κατάργηση των μηχανών εσωτερικής καύσης ο Πολωνός πρωθυπουργός

Η Πολωνία παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ που αντιτίθεται ανοιχτά στην απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ από το 2035, με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να δηλώνει ότι θα κάνει «τα πάντα» για να μην τεθεί αυτό το μέτρο σε ισχύ.

Την Τρίτη, το Συμβούλιο ενέκρινε την προτεινόμενη από την Επιτροπή απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035, αλλά αποδέχθηκε την εξαίρεση για τα ηλεκτρονικά καύσιμα, όπως ζήτησε η Γερμανία. Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που ψήφισε κατά της απαγόρευσης, ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ιταλία απείχαν.

«Η απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης μετά το 2035 είναι απαράδεκτη για την κυβέρνηση», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο Twitter την Πέμπτη. «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις πολωνικές οικογένειες από άλλη μια ψευδο-πράσινη ιδέα των πλούσιων χωρών και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών», έγραψε.

Σε ένα βίντεο-ανακοίνωση που συνοδεύει το tweet του Μοραβιέτσκι, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS, ECR) θέτει ως προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση της Πολωνίας, αλλά «όχι εάν οι στόχοι της καθορίζονται κατά τη διάρκεια παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων ενάντια στη θέληση και τα συμφέροντα εκατομμυρίων Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων των Πολωνών».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απαγόρευση θα έπληττε τους προϋπολογισμούς των πολωνικών οικογενειών, θα εμπόδιζε εκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν επαρκώς τα μέσα μεταφοράς και θα υπονόμευε τη βιομηχανία της χώρας που παράγει εξαρτήματα για πολλές κορυφαίες μάρκες αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού έρχεται την ώρα που το PiS ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Σε προηγούμενες εκλογές, το κόμμα κέρδισε μεγάλη υποστήριξη, τροφοδοτώντας τις σκεπτικιστικές διαθέσεις απέναντι στην ΕΕ μεταξύ των ψηφοφόρων του.

Ορισμένοι θεωρούν την αντίδραση της πολωνικής κυβέρνησης ως μια προσπάθεια μετατόπισης της δημόσιας συζήτησης, η οποία έχει επικεντρωθεί στη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ και στους αγρότες που κατηγορούν την κυβέρνηση για τη μαζική εισροή εισαγωγών σιτηρών που προέρχονται από την Ουκρανία.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin