Image default
Αγορές

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας την Παρασκευή (31/3), καθώς οι τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν την ανάκαμψή τους και ηγήθηκαν των κερδών στη Wall Street, με τις ανησυχίες για περαιτέρω τραπεζική κρίση να δείχνουν να υποχωρούν.

Στο επίκεντρο παραμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία. Στις ΗΠΑ, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για ανεργία αυξήθηκαν κατά 7.000 σε 198.000, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδύνει την εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας συνέχισε να παρουσιάζει χαμηλότερα επίπεδα από το πρόσφατο ανώτατο όριο του 4,3% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της Κίνας για τον Μάρτιο ήταν στο 51,9, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.

Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες του 51,5 από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά χαμηλότερο από το 52,6 που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο.

Οι δείκτες στις περισσότερες κατηγορίες υποχώρησαν από τον Φεβρουάριο, ενώ η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και οι εξαγωγές παρέμειναν στην περιοχή επέκτασης, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, ο μη μεταποιητικός PMI ήταν 58,2, υψηλότερος από το 56,3 τον Φεβρουάριο, παράλληλα με αξιοσημείωτες αυξήσεις στη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τσιπ.

Αν και δεν ανέφερε την Κίνα ως στόχο αυτών των μέτρων, η κίνηση συμβαδίζει με την πρόθεση των ΗΠΑ τον Οκτώβριο να περιορίσουν την ικανότητα της Κίνας να παράγει τσιπ υψηλής τεχνολογίας καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το υλικό για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ξεχωριστά, η Ολλανδία έχει προχωρήσει με περιορισμούς εξαγωγών σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών μετά από πολιτική πίεση από τις ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία ανέφερε στην ανακοίνωση ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να «εκπληρώσει την ευθύνη της ως τεχνολογικού έθνους να συμβάλει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Οι μετοχές της Tokyo Electron σημείωσε μεγάλη πτώση μετά την ανακοίνωση και διαπραγματεύτηκαν 1,8% χαμηλότερα, ενώ η Nikon Corp διέγραψε ορισμένα από τα προηγούμενα κέρδη της και διαπραγματεύτηκε ελαφρώς πάνω από την επίπεδη γραμμή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,93%, κλείνοντας στις 28.041,48 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 1,04% στις 20.520,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 3.272,86 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,57% στις 11.719,43 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ανέβηκε 0,12% και έκλεισε στις 15.868,06 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,97% στις 2.476,86 μονάδες.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία
  • Κίνα
  • Nikkei
  • ιαπωνία
  • Kospi

    Σχετικα αρθρα

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin