Image default
Οικονομία

Τα πολλά μηνύματα από την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Βελτίωση σε ενέργεια, τρόφιμα, αγκάθι ο δομικός

Τον 4ο πιο υψηλό δομικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη είχε τον Μάρτιο η  Ελλάδα. Η 3η καλύτερη επίδοση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Στις υπηρεσίες η άνοδος τιμών είναι η 6η υψηλότερη στην ΕΕ και στα βιομηχανικά αγαθά είναι η 2η ταχύτερη. Τι δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat.  

Τις μάχες που κερδήθηκαν αλλά και τα μέτωπα που μαίνονται στο πεδίο των ανατιμήσεων αποτυπώνουν τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για το μήνα Μάρτιο. Στην Ελλάδα, το επίκεντρο πλέον είναι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος όπως δείχνουν τα στοιχεία τρέχει με τον 4ο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωζώνη και τροφοδοτείται κυρίως από τα βιομηχανικά είδη και τις υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά τα καλά νέα είναι πως ο γενικός δείκτης αποκλιμακώνεται (είναι ο 5ος βραδύτερος στην ευρωζώνη). Μάλιστα πλέον φαίνεται πως η επιβράδυνση δεν στηρίζεται μόνο στον κλάδο ενέργειας αλλά παρατηρείται και μεγάλη επιβράδυνση το πεδίο των τροφίμων και ποτών.

Αναλυτικά, ο πληθωρισμός κάμπτεται σε επίπεδο γενικού δείκτη στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο σκληρός πυρήνας χωρίς την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ποτά) δείχνει τα δόντια του, σημάδι διάχυσης των πιέσεων στην αγορά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για το μήνα Μάρτιο προειδοποίησε για το πρόβλημα, προαναγγέλλοντας εμμέσως νέες κινήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πόσο έντονο όμως είναι το πρόβλημα σε κάθε κράτος; Η γενική εικόνα για την Ελλάδα είναι θετική, με μεγάλη επιβράδυνση του γενικού δείκτη τιμών.

Εντυπωσιακή είναι κατάταξη της Ελλάδας με βάση τις τιμές ενέργειας. Καταγράφεται διψήφια μείωση (η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη) με ώθηση και από το πακέτο κάλυψης του κόστους ρεύματος.

Καλά νέα έρχονται και στο πεδίο των τροφίμων. Η άνοδος είναι διψήφια, κατά 11,8% είναι και η 3η βραδύτερη στην Ευρωζώνη.

Από κει και πέρα η εικόνα αλλάζει. Στις υπηρεσίες η άνοδος τιμών είναι η 6η υψηλότερη στην ΕΕ. Στα βιομηχανικά αγαθά είναι η 2η ταχύτερη…

Σε αυτά λοιπόν τα πεδία βρίσκει γόνιμο έδαφος η επέκταση των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα ο δομικός πληθωρισμός και στην Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες στην υπόλοιπη Ευρωζώνη να αυξάνεται. Ωστόσο, στην Ελλάδα η ταχύτητα είναι 5η πιο υψηλή…

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Πόσα δηλώνουν στην εφορία γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ταξί, ηλεκτρολόγοι: Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin