Image default
Ευρώπη

Λίστα Forbes: Για ποιους «τελείωσε το πάρτι» – Οι πλουσιότεροι του κόσμου – Η εθνικότητά τους – Οι ηλικίες τους

Το πάρτι έχει τελειώσει για πολλούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, γράφει το Forbes που δημοσιοποίησε την ετήσια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Στους ταραχώδεις καιρούς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μειώθηκε και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο –από 2.668 το 2022 σε 2.640 φέτος– αλλά και ο συνολικός πλούτος τους–κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια- σε 12,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σχεδόν οι μισοί δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είναι φτωχότεροι από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

Οι «εκτός»

Συνολικά 254 άνθρωποι έχασαν συνολικά την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου – κυρίως ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας των crypto FTX που βάρεσε κανόνι,, ο συνιδρυτής της εταιρείας και πιθανός αντίπαλός του στο δικαστήριο Γκάρι Γουάνγκ, ο μουσικός Κάνιε Γουέστ, καθώς και δεκάδες μεγιστάνες της τεχνολογίας και τουλάχιστον 19 ιδρυτές εταιρειών “μονόκερων” δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα άτομο βγήκε από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων από επιλογή: ο Yvon Chouinard, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία κατασκευής ρούχων και εξοπλισμού εξωτερικού χώρου Patagonia το 1973 -και τη δώρισε σε ένα καταπίστευμα και σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που καταπολεμά περιβαλλοντικές κρίσεις τον Σεπτέμβριο του 2022, αφαιρώντας έτσι τον εαυτό του από την κατάταξη του πλούτου την οποία είχε επικρίνει επί μακρόν.

Ο «πρωτάρης»

Κανείς δεν είχε καλύτερη χρονιά από τον Μπερνάρ Αρνό , ο οποίος είναι για πρώτη φορά το Νο. 1 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του κόσμου. Οι πωλήσεις και τα κέρδη ρεκόρ έχουν οδηγήσει τις μετοχές των ειδών πολυτελείας του, η Leviathan LVMH –η οποία κατέχει μάρκες όπως Louis Vuitton, Christian Dior και Tiffany– σε νέα ύψη. Ο Αρνό ο οποίος έχει εκτιμώμενη περιουσία 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε 53 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του τον περασμένο χρόνο λόγω της αύξησης της μετοχής της LVMH κατά 18%, δίνοντάς του μεγαλύτερο κέρδος από οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο στον πλανήτη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος πολίτης ηγείται της κατάταξης των Παγκόσμιων Δισεκατομμυριούχων, η οποία ξεκίνησε το 1987.

Η «κάθοδος»

Ο Έλον Μασκ , ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση πέρυσι, έχει υποχωρήσει στο Νο. 2. Οι μετοχές της Tesla, υποχώρησαν σχεδόν κατά 50% μετά την ανακοίνωση τον Απρίλιο του 2022 της εξαγοράς του Twitter με 44 δισεκατομμύρια δολάρια, εν μέρει λόγω των φόβων των επενδυτών σχετικά με το γεγονός ότι ο Μασκ πρόσθεσε άλλη μια θέση διευθύνοντος συμβούλου στον φόρτο εργασίας του και των ανησυχιών σχετικά με τις μετοχές Tesla αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πούλησε για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της συμφωνίας. Ακόμα και με την ιδιωτική εταιρεία διαστημικών πτήσεων SpaceX που εκτοξεύεται σε νέα ύψη αποτίμησης, ο Μασκ εξακολουθεί να αξίζει 39 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η απώλεια πλούτου του Μασκ είναι δεύτερη μετά από αυτή του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος , ο οποίος είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με αξία 114 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι 57 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος από το 2022 χάρη στη μείωση της μετοχής του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά 38%.

Ο Λάρι Έλισον (καθαρή περιουσία: 107 δισεκατομμύρια δολάρια), συνιδρυτής του κολοσσού λογισμικού Oracle, καταλαμβάνει την 4η θέση.

Ο θρύλος των επενδύσεων Γουόρεν Μπαφετ (106 δισεκατομμύρια δολάρια) βρίσκεται στο Νο. 5 παγκοσμίως.

REUTERS/Adrees Latif

Οι εθνικότητες

Τα περισσότερα μέλη της λίστας Forbes είναι Αμερικανοί  (735 δισεκατομμυριούχοι) και ακολουθούν η Κίνα (495), η Ινδία (169) και η Γερμανία (126).

Επίσης την λίστα «κοσμούν» 150 νέα πρόσωπα με “αστέρια”, ανάμεσά τους ο θρύλος του μπάσκετ Τζέιμς ΛεΜπρόν  (1 δισεκατομμύριο δολάρια), ο  σπουδαίο παίκτης του γκολφ Τάιγκερ Γουντς (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο μόδιστρος Τομ Φορντ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι ηλικίες τους

Ο μέσος όρος ηλικίας των δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι τα 65 και ο γηραιότερος δισεκατομμυριούχος είναι ο 101χρονος μεγιστάνας των ασφαλίσεων Τζορτζ Τζόζεφ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια). Αλλά υπάρχουν πολλοί νέοι που έχουν γίνει εξαιρετικά πλούσιοι εξαιρετικά γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων 15 ατόμων ηλικίας 30 ετών ή μικρότερης ηλικίας .

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin