Image default
Αγορές

Κατέβασαν «ταχύτητα» οι ευρωαγορές- «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος

Κατέβασαν «ταχύτητα» οι ευρωαγορές- «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος

Με ήπια πτώση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (19/4) για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφει τις ισχυρότερες απώλειες.

Ο εν λόγω τομέας επιβαρύνθηκε από την προειδοποίηση της ολλανδικής εταιρείας παραγωγής τσιπ, ASML, ενώ από την άλλη πλευρά η άνοδος των μετοχών του ασφαλιστικού κλάδου περιόρισε τη συνολική πτώση.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,10% και έκλεισε στις 468,14 μονάδες, κινούμενος πέριξ των υψηλών 14μήνου που είχε σημειώσει χθες (18/4). Οι κλάδοι των ακινήτων και της τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 1% και 1,9% αντίστοιχα. Οι μετοχές της τεχνολογίας «άγγιξαν» το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, με την ASML να χάνει 3,7%.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 15.895,20 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,21% στις 7.549,44 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,13% στις 7.898,77 μονάδες. Στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,77% στις 9.494,80 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 27.933,61 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρέθηκαν τον προηγούμενο μήνα αντιμέτωπες με την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και την αβεβαιότητα σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, ο Stoxx 600 ανέκαμψε τον Απρίλιο με κέρδη άνω του 2% μέχρι στιγμής, καθώς οι επενδυτές εστίασαν περισσότερο στα αξιόλογα εταιρικά αποτελέσματα.

Τα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων επηρέασαν επίσης το κλίμα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, υποστήριξε μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά είπε ότι το μέγεθός της θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία. Νωρίτερα η Goldman Sachs είχε αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,75% από 3,5% προηγουμένως.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα, με τις μετρήσεις να παραμένουν πεισματικά υψηλές, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη διατήρηση των πιέσεων στις τιμές. Αντίστοιχα, η Βρετανία έχει πλέον το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη Δυτική Ευρώπη, παρόλο που υποχώρησε στο 10,1% τον Μάρτιο από το 10,4% του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, κατά 2,3% αυξήθηκε η κατασκευαστική παραγωγή της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε κατά 2% σε μηνιαία βάση. Ετησίως, η κατασκευαστική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και 2,1% στην ΕΕ.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • κατασκευαστική παραγωγή
  • πληθωρισμός
  • Stoxx 600
  • ΕΚΤ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • Φίλιπ Λέιν
  • ASML

    Σχετικα αρθρα

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin