Image default
Ευρώπη

Νέες κυρώσεις ΕΕ: Στο στόχαστρο πρόσωπα κλειδιά στη Μολδαβία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να δώσουν τη Δευτέρα (24 Μαρτίου) το πολιτικό πράσινο φως για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου κυρώσεων με στόχο τους Μολδαβούς ολιγάρχες που προσπαθούν να ανατρέψουν τη φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κισινάου.

Με το νέο πλαίσιο, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ θα στοχεύουν όσους προβαίνουν «σε ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν ή απειλούν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Μολδαβίας, καθώς και τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια στη Μολδαβία», αναφέρει το κείμενο που είδε η EURACTIV.

Ο κατάλογος κυρώσεων περιλαμβάνει την «υπονόμευση της διεξαγωγής εκλογών» και την «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων ή άλλων πράξεων βίας» ως καταγεγραμμένα αδικήματα, καθώς και «σοβαρό οικονομικό παράπτωμα που αφορά δημόσια κεφάλαια» και τη «μη εγκεκριμένη εξαγωγή κεφαλαίων» εκτός της χώρας.

Η Ρουμανία πρότεινε για πρώτη φορά ένα τέτοιο βήμα τον Φεβρουάριο, αφού οι μολδαβικές αρχές εξέφρασαν ανησυχίες εν μέσω προειδοποιήσεων των μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία πιθανόν υποστηρίζει βίαιες διαδηλώσεις και εκπαιδεύει σαμποτέρ στη χώρα.

Ο νόμος-πλαίσιο αναμένεται να εγκριθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, ενώ τα ονόματα θα αποφασιστούν αργότερα.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο Μολδαβών ολιγαρχών που είναι ήδη ευρέως αναγνωρισμένοι για τη διαφθορά των πολιτικών και οικονομικών θεσμών της Μολδαβίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη ονόματα

Ο κατάλογος προορίζεται να παραμείνει προς το παρόν άδειος από ονόματα σε μια αποτρεπτική κίνηση προς τους υπεύθυνους για τέτοιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Μολδαβία θα συγκεντρώσουν στη συνέχεια τα αποδεικτικά στοιχεία προτού προσδιορίσουν τα άτομα και τις οντότητες που ευθύνονται, καθώς ο κατάλογος, όπως και κάθε πλαίσιο κυρώσεων, πρέπει να αντέξει ενώπιον δικαστηρίου σε περίπτωση που αμφισβητηθεί αργότερα.

Αν και δεν αναφέρεται ρητά, το νέο πλαίσιο κυρώσεων θα στοχεύει πιθανότατα τους δύο φυγάδες ολιγάρχες – τον Ilhan Shor και τον Vladimir Plahotniuc – που κατονομάζονται από τις μολδαβικές αρχές για τη βοήθεια στην επιχείρηση της Ρωσίας, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ.

Ο Shor χρηματοδοτεί ένα φιλορωσικό λαϊκιστικό κόμμα στη Μολδαβία με την ονομασία ȘOR, το οποίο έχει οργανώσει τις πιο βίαιες διαδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο.

Ο Plahotniuc και ο Shor καταζητούνται στη Μολδαβία αφού κατηγορούνται για υπεξαίρεση σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις τράπεζές της.

Για την ΕΕ, είναι ένας τρόπος να συνεχίσει να στοχοποιεί να στοχοποιεί τους Ρώσους για την αποσταθεροποίηση της ηπείρου πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ενέργειές τους εκεί.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin