Image default
Ευρώπη

Δασμούς στα ουκρανικά σιτηρά ζητούν οι γειτονικές χώρες

Οι εισαγωγές φθηνών ουκρανικών σιτηρών προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους αγρότες των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ και η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η επαναφορά εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις εθνικές αγροδιατροφικές ενώσεις των χωρών του Βίζεγκραντ.

Οι αγρότες στις χώρες του Βίζεγκραντ έχουν σήμερα εκατομμύρια τόνους σιτηρών παλαιάς καλλιέργειας στην αποθήκη, τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν σε κερδοφόρες τιμές, δήλωσε ο Matej Korpáš από το τμήμα Τύπου του Σλοβακικού Επιμελητηρίου Γεωργίας και Τροφίμων (SPPK) μετά τη συνάντηση των ενώσεων στο Μπρνο την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, η νέα συγκομιδή είναι ήδη «προ των πυλών».

Οι αγροδιατροφικές ενώσεις του Βίζεγκραντ, μαζί με εκπροσώπους των οργανώσεων αγροτών από την Κροατία και τη Ρουμανία, σε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν την επείγουσα ανανέωση των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων για τα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι οι κανόνες αυτοί μπορούν να καταργηθούν μόνο αφού η Ουκρανία γίνει μέλος της ΕΕ με όλα τα ισχύοντα δικαιώματα και κανόνες.

«Η πρόθεση της Ένωσης ήταν ασφαλώς σωστή, αλλά η πρακτική έφερε σταδιακά τους αγρότες μας σε μια κατάσταση που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν. Εάν πραγματικά δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την αγροδιατροφική μας βιομηχανία, πρέπει να υιοθετήσουμε θεμελιώδεις λύσεις σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των εγχώριων παραγωγών», δήλωσε ο επικεφαλής της SPPK Michal Maco.

«Αλλά αν η ΕΕ αποφασίσει ότι η Ουκρανία θα καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης σε τρόφιμα, τότε η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αλλά με όλες τις συνέπειες και τα πρότυπα που ισχύουν εδώ σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μαχ, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η ΕΕ συμφώνησε γρήγορα να απελευθερώσει το εμπόριο με την Ουκρανία. Αυτό περιελάμβανε την κατάργηση των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων για ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα που έπρεπε να περνούν μόνο από το έδαφος της Σλοβακικής Δημοκρατίας προς τρίτες χώρες.

Οι παραγωγοί από την Ουκρανία δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ σχετικά με τα όρια φυτοφαρμάκων, τα λιπάσματα και τις ορθές γεωργικές πρακτικές.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin