Image default
Ευρώπη

Το Κρεμλίνο κατηγορεί ο Ντόναλντ Τουσκ για την έρευνα εναντίον του

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν θορυβήθηκε από την είδηση της Δευτέρας ότι η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο καταγγέλλων μπορεί να ενήργησε υπό την επιρροή της Μόσχας.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία του επιχειρηματία Μάρεκ Φαλέντα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Τουσκ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 2007 και 2014, έκανε κατάχρηση των εξουσιών του για να διατάξει επιθεώρηση της εταιρείας Składy Węgla (Coal Stocks), την οποία διηύθυνε και η οποία εμπλέκεται στην εισαγωγή ρωσικού άνθρακα στην Πολωνία.

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) «με διώκει για τον αγώνα μου κατά της εισαγωγής ρωσικού άνθρακα. Η εισαγγελία ενεργεί κατόπιν αιτήματος του Μάρεκ Φαλέντα, εισαγωγέα αυτού του άνθρακα, ο οποίος καταδικάστηκε για παράνομη υποκλοπή», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter την Τρίτη.

«Ένα σενάριο γραμμένο με την κυριλλική γραφή», πρόσθεσε ο Τουσκ στο tweet του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Φαλέντα μπορεί να είχε δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Ο Φαλέντα έκανε μυστικές καταγραφές κορυφαίων πολιτικών, μεταξύ των οποίων η μετέπειτα Επίτροπος της ΕΕ Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο ιδιοκτήτης τράπεζας Ματέους Μοραβιέτσκι, σημερινός πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Οι κασέτες ήρθαν στο φως το 2014 και συνέβαλαν στην πτώση της κυβέρνησης του κόμματος της Πολιτικής Πλατφόρμας (PO) του Τουσκ το 2015, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ο Τουσκ ανέλαβε τη θέση του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τουσκ πιστεύει ότι ήταν το κόμμα PiS, ένας μακροχρόνιος αντίπαλος, που συνεργάστηκε με τη Φαλέντα για να ανατρέψει το υπουργικό συμβούλιο του PO.

Σε επιστολή με ημερομηνία 11 Απριλίου, την οποία όμως μετέδωσε πρώτο το TVP τη Δευτέρα, οι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν την έναρξη έρευνας σχετικά με το αν ο Τουσκ έκανε κατάχρηση εξουσίας διατάσσοντας επανεξέταση στην εταιρεία της Φαλέντα.

Η Φαλέντα κατηγορεί τον Τουσκ ότι «διέταξε χωρίς νομική βάση επιθεώρηση της εταιρείας Składy Węgla με σκοπό να επιβάλει τη διακοπή των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και ότι έτσι ενήργησε εις βάρος των ιδιωτικών συμφερόντων της εταιρείας», όπως αναφέρεται στην επιστολή των εισαγγελέων.

Το έγκλημα επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών.

Το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί επίσης να επηρεάσει τις γενικές εκλογές αργότερα φέτος, με το PiS να επιχειρεί να στερήσει από τον Τουσκ, που είναι πλέον και πάλι αρχηγός του PO, τη δυνατότητα να ασκεί δημόσια καθήκοντα.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin