Image default
Ευρώπη

Διχασμένη η Ιταλία μπροστά στον αντιφασισμό

Ο εορτασμός στην Ιταλία της επετείου της απελευθέρωσης της χώρας από τον φασισμό και τη ναζιστική κατοχή στις 25 Απριλίου είναι μια επέτειος που διχάζει κάθε χρόνο τη χώρα.

Η συζήτηση επικεντρώνεται όχι μόνο στην πραγματική εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων, αλλά και στη συνολική εκτίμηση σχετικά με τις δύο δεκαετίες του φασισμού και τον πραγματικό κίνδυνο να επανέλθει στην Ιταλία μια μορφή δικτατορίας.

Η πρωθυπουργός Τζιόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia/ECR) συμμετείχε στους εορτασμούς στο Βωμό της Πατρίδας στη Ρώμη μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ παράλληλα δημοσίευσε μια επιστολή στην Corriere della Sera με σκοπό να «συμβάλει σε μια νέα εθνική αρμονία».

Η Μελόνι πάντα κατηγορούνταν, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της επετείου ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε τον εαυτό της «αντιφασίστρια».

Στην επιστολή που δημοσιεύεται στην Corriere, η Μελόνι υπερασπίζεται τη δεξιά, η οποία εδώ και χρόνια στο κοινοβούλιο δηλώνει ότι «δεν συμβιβάζεται με καμία νοσταλγία για τον φασισμό» και τονίζει ότι «η ελευθερία και η δημοκρατία είναι κληρονομιά για όλους».

Η Μελόνι κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι χρησιμοποιούν τον φασισμό ως εργαλείο για να απονομιμοποιήσουν την πολιτική της πλευρά και να την καταστήσουν «όπλο μαζικού αποκλεισμού».

Από την αριστερή πτέρυγα, αρκετές επικρίσεις στρέφονται κατά της Μελόνι και της Fratelli d’Italia, ενώ τα δύο συμμαχικά κόμματα της κυβέρνησης, η Lega του Ματέο Σαλβίνι και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν συμμετέχουν στη συζήτηση.

«Η ρίζα της δημοκρατικής μας ιστορίας είναι αντιφασιστική», δήλωσε ο γερουσιαστής Φραντσέσκο Μπότσια (Δημοκρατικό Κόμμα/S&D) σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού.

«Γι’ αυτό είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Τζόρτζια Μελόνι, αν και σε μια προσπάθεια που αναγνωρίζουμε, αλλά διατηρεί μια προφανή επιφυλακτικότητα, δεν δηλώνει αντιφασίστρια», προσθέτει.

Η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο αντικατοπτρίζει τη διαίρεση που υπάρχει για το θέμα στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Quorum/YouTrend για το SkyTG24, παρά τη συζήτηση, το 60% των Ιταλών πιστεύει ότι η Ημέρα της Απελευθέρωσης είναι μια ημέρα που ενώνει τη χώρα και δεν τη διχάζει.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 29% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αντιφασισμός είναι ξεπερασμένος και αναχρονιστικός, ενώ το 47% πιστεύει ότι υπάρχει «φασιστικός κίνδυνος» στην Ιταλία (το 47% πιστεύει το αντίθετο).

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin