Image default
Ευρώπη

Η Σουηδία απελαύνει πέντε Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία

Πέντε Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν με την κατηγορία της κατασκοπείας, για πρώτη φορά μετά τη σειρά απελάσεων της Δύσης στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η σουηδική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απόφαση σε συνέντευξή του στην SVT Nyheter, αναφερόμενος στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των απελαθέντων Ρώσων διπλωματών.

«Οι δραστηριότητές τους στο έδαφός μας δεν είναι συμβατές με την ιδιότητά τους ως διπλωμάτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπίλστρομ. Ωστόσο, δεν είπε περισσότερα και  παρέπεμψε στο δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί.

«Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον πρέσβη της Ρωσίας Βίκτορ Ταταρίντσεφ και ανακοίνωσε ότι πέντε αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας στη Σουηδία καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω δραστηριοτήτων που δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», ανέφερε η κυβέρνηση.

«Δραστηριότητες ασύμβατες με τη Σύμβαση της Βιέννης», στην προκειμένη περίπτωση διπλωματική γλώσσα για την κατασκοπεία.

Η απέλαση έρχεται μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση του δεύτερου επεισοδίου του ερευνητικού ντοκιμαντέρ του SVT και άλλων σκανδιναβικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης για τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν είναι σαφές αν υπάρχει σχέση μεταξύ των απελάσεων και του περιεχομένου του προγράμματος για το οποίο η EURACTIV είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Το ντοκιμαντέρ, Skyggekrigen, παρήχθη από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Δανίας DR σε συνεργασία με νορβηγικούς, σουηδικούς και φινλανδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και αποκάλυψε ότι στόχος της ρωσικής επιχείρησης φέρεται να είναι ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση σαμποτάζ κατά των σκανδιναβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων που διασχίζουν τον Ατλαντικό και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει την παρουσία της στη Σουηδία εδώ και αρκετά χρόνια, δήλωσε στο ΤΤ ο επικεφαλής της σουηδικής αντικατασκοπείας Ντάνιελ Στένλιγκ.

Οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών (Säpo, Säkerhetspolis) είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι κάθε τρίτος Ρώσος διπλωμάτης στη Σουηδία εργάζεται στην πραγματικότητα για μία από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η τελευταία φορά που η Σουηδία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες ήταν πέρυσι, όταν απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες σε όλη την ΕΕ τις εβδομάδες που ακολούθησαν την παράνομη εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Η Σουηδία απέλασε τρεις, αλλά θεωρήθηκε ως καθυστερημένη και αδύναμη κίνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Νορβηγία μάλιστα απέλασε 15 Ρώσους διπλωμάτες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη δήλωσε ότι «Η Ρωσική Ομοσπονδία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση».

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin