Image default
Ευρώπη

Κίνδυνος αποκλεισμού της Αγγλίας από διαπραγματεύσεις της ΕΕ

Οι φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό ευρωπαϊκών προτύπων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας της ΕΕ, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου την Τρίτη.

Το 2022, η ΕΕ τροποποίησε τον κανονισμό για τη χάραξη στρατηγικής, ο οποίος θα μειώνει πλέον τα επίσημα δικαιώματα ψήφου των ενδιαφερόμενων φορέων εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε «να αποφευχθεί οποιαδήποτε αδικαιολόγητη επιρροή φορέων εκτός ΕΕ και ΕΟΧ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης προτύπων σε βασικούς τομείς».

Προστίθεται  μάλιστα ότι το ευρωπαϊκό σύστημα «θα παραμείνει ανοικτό, διαφανές, χωρίς αποκλεισμούς και αμερόληπτο».

Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να διαπραγματεύεται πρότυπα σε τομείς ιδιαίτερου στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το υδρογόνο και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου.

Το έγγραφο πολιτικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την «τέταρτη βιομηχανική επανάστασ» που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021 έγραψε ότι ο καθορισμός διεθνών προτύπων για ορισμένες μελλοντικές τεχνολογίες θα βοηθούσε τη χώρα «να ασκήσει ήπια ισχύ και να συμβάλει στην προβολή των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατομμύρια στερλίνες αρχική χρηματοδότηση εκκίνησης μια ομάδα εργασίας που θα αναπτύξει την ασφαλή και αξιόπιστη χρήση μοντέλων θεμελίωσης τεχνητής νοημοσύνης για να «διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικό σε αυτή τη στρατηγική τεχνολογία».

Η επιτροπή πρόσθεσε ότι, δεδομένου ότι πολλά πρότυπα που παράγονται από ευρωπαϊκούς φορείς εξακολουθούν να ισχύουν άμεσα για τα αγαθά στη Βόρεια Ιρλανδία, είναι «σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρη ρόλο στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών προτύπων».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ελέγχου Sir William Cash έγραψε στον κοινοβουλευτικό υφυπουργό στο Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου, βουλευτή Kevin Hollinrake, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της νέας νομοθεσίας στους βρετανικούς οργανισμούς τυποποίησης.

Η τροποποίηση του κανονισμού της ΕΕ για τα πρότυπα θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Ιουλίου.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin