Image default
Ευρώπη

Διπλασίασε τις απελάσεις το Βέλγιο το πρώτο τρίμηνο του 2023

Περίπου 959 άτομα που διέμεναν παράνομα στο Βέλγιο απελάθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με τα 502 άτομα που απελάθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου ή διαμένουν παράνομα δεν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να επιστρέφουν εθελοντικά, αν είναι δυνατόν, και με ατομική συμβουλευτική. Αλλά αν δεν υπάρχει προθυμία συνεργασίας, προχωρούμε σε αναγκαστικές επιστροφές», ανακοίνωσε η υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Νικόλ ντε Μουρ (Χριστιανοδημοκράτες και Φλαμανδοί/ ΕΛΚ) σε δελτίο Τύπου την Τρίτη.

Η υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι η ίδια προσπαθεί τώρα να «ενισχύσει το νομικό πλαίσιο» και «εργάζεται για καλύτερες συμφωνίες» με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, που αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο για την αύξηση του αριθμού των επαναπατριζόμενων.

Με τη νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, το Βέλγιο ελπίζει να επιλύσει την κρίση του ασύλου, ιδίως με την απελευθέρωση χώρων στα κέντρα ασύλου και την αντιμετώπιση του ζητήματος των ανεπιτυχών αιτούντων.

Ανακοινώθηκε ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους – αν είναι δυνατόν, οικειοθελώς – δεν θα λαμβάνουν πλέον απλώς εντολή να εγκαταλείψουν το έδαφος, αλλά θα παρακολουθούνται. Εάν αρνηθούν να φύγουν, θα συνοδεύονται έξω.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσληφθεί περισσότερο προσωπικό για να καταστεί δυνατή αυτή η παρακολούθηση.

«Εκτός από την αστυνομία, το προσωπικό της Frontex και το προσωπικό της Υπηρεσίας Αλλοδαπών που έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν, πάντα υπό την επίβλεψη ενός αστυνομικού», ανέφερε η ντε Μουρ στο δελτίο τύπου της.

Η νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό προβλέπει επίσης νέες θέσεις υποδοχής για τους μετανάστες, αλλά όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο μήνα, το Βέλγιο «δεν θα συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις υποδοχής» και μόνο «όσοι δικαιούνται υποδοχή θα την έχουν».

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin