Image default
Οικονομία

Έντονο ελληνικό αποτύπωμα στις ναυτιλιακές επενδύσεις

Οι πρόσφατες επενδύσεις στη second-hand αγορά αλλά και οι παραγγελίες πλοίων έχουν έντονο ελληνικό αποτύπωμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Intermodal, εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ή με διαχειριστικό κέντρο την Ελλάδα προέβησαν στην αγορά δύο bulk carriers, ενός Capesize χωρητικότητας 176.943 dwt ναυπηγημένου στην Ιαπωνία το 2008 έναντι $22,3 εκατ., και ενός Panamax χωρητικότητας 81.920 dwt ναυπηγημένου στην Κίνα το 2015 έναντι $28,2 εκατ.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική «συμμετοχή» στις αγοραπωλησίες βαίνει αδιάκοπη, η παρουσία της στις παραγγελίες παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ειδικά στην περίπτωση των δεξαμενόπλοιων. Πιο συγκεκριμένα, η Intermodal σημειώνει ότι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ή με διαχειριστικό κέντρο την Ελλάδα προέβησαν σε παραγγελίες για τη ναυπήγηση δέκα Suezmaxes. Μάλιστα, σε δύο από τις τρεις παραγγελίες, υπάρχει η επιλογή για τη ναυπήγηση επιπλέον τεσσάρων πλοίων ίδιων προδιαγραφών.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις παραγγελίες τοποθετήθηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία, ενώ οι ημερομηνίες παράδοσης είναι το 2025 για τη μία παραγγελία και η περίοδος 2026-2027 για τις υπόλοιπες δύο. Το γεγονός ότι ο ορίζοντας παράδοσης των πλοίων έχει μετατεθεί τόσο μακριά στο μέλλον οφείλεται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα στα διεθνή ναυπηγεία, μετά το μπαράζ παραγγελιών containerships και LNG carriers τα προηγούμενα έτη.

Την ίδια ώρα, καθώς όσο πιο μακριά στο μέλλον μετατίθεται ο ορίζοντας παράδοσης παραγγελιών, τόσο πιο επισφαλείς καθίστανται εκτιμήσεις για το μέλλον της ναυλαγοράς, η συγκεκριμένη κίνηση αντανακλά μια ευρύτερη στρατηγική των εταιρειών για ενίσχυση των στόλων τους. Δεν φαίνεται δηλαδή να αποτελεί μια ευκαιριακή επένδυση, η οποία οφείλεται στα τωρινά επίπεδα της ναυλαγοράς, αλλά περισσότερο ένα βήμα στην ευρύτερη στρατηγική τους.

Το συγκεκριμένο επιχείρημα υποστηρίζεται και από τις προδιαγραφές των πλοίων σε δύο από τις τρεις παραγγελίες, όπου τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με μηχανές διπλού καυσίμου, κατανάλωσης και LNG. Το LNG πρωτοστατεί ως μεσοπρόθεσμο εναλλακτικό καύσιμα, λόγω των οφελών που προσφέρει σε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, και οι εταιρείες ελληνικής διαχείρισης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παραγγελιών πλοίων εναλλακτικών καυσίμων.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin

Πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές

admin

Economist: Η μετανάστευση αυξάνεται προκαλώντας μεγάλες οικονομικές συνέπειες

admin