Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Στην κόψη του ξυραφιού το όριο χρέους

Σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ για το όριο χρέους των ΗΠΑ, με την ανησυχητική προειδοποίηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, χθες ότι το έθνος κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ήδη από την 1η Ιουνίου.

Ένα πρώτο βήμα, με αμφίβολα  αποτελέσματα, φαίνεται πως γίνεται μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου για συνάντηση στις 9 Μαΐου

Την ώρα ωστόσο που η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ  κρέμεται σε μια κλωστή, οι αντιμαχόμενες πλευρές μοιάζουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, με τον Μπάιντεν να αξιώνει αύξηση του ορίου του χρέους άνευ όρων και τον πρόεδρο της Βουλής Μακάρθι να αντιτείνει πως η Βουλή πέρασε νόμο που επιτρέπει να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών — ωστόσο περιλαμβάνει δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία και άλλα μέτρα που η προεδρία δεν συζητά καν.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η πρόσκληση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως υποχώρηση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μακάρθι συμφώνησε να παραστεί στη συνάντηση, ενώ ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τα σχέδιά του.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές συνεχίζουν να δηλώνουν την πεποίθησή τους ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον μπορούν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία για να αποτρέψουν μια ιστορική χρεοκοπία.

Μελέτη για την πορεία της τιμής των κρατικών ομολόγων μέχρι το καλοκαίρι δείχνει μια αξιοσημείωτη διαταραχή τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα. Αλλά οι υψηλότερες αποδόσεις βρίσκονται στην περιοχή των τελών Ιουλίου και Αυγούστου, με τα επιτόκια εκεί να είναι πλέον σαφώς πάνω από το 5%.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης. Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να συναινέσουν στην αύξησή του δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία, που ο πρόεδρος αρνείται να συζητήσει καν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται σε διακοπές μέχρι την επόμενη εβδομάδα και τα δύο σώματα είναι προγραμματισμένο να κάνουν μια επιπλέον εβδομαδιαία διακοπή μέσα στον Μάιο. Ο Μπάιντεν έχει ήδη προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ιαπωνία και την Αυστραλία

Αυτό αφήνει πολύ λίγες ημέρες κατά τις οποίες όλα τα μέρη θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον πριν από την 1η Ιουνίου, γεγονός που αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της συνάντησης της επόμενης εβδομάδας.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin