Image default
Τοις Μετρητοίς

Το “bank run” πλέον είναι σιωπηλό

Το ανηλεές σφυροκόπημα των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με τους «λύκους» των αγορών να επιτίθενται από το ένα θύμα στο άλλο δίχως δισταγμό.

Μετά το «φάγωμα» και τη κατάρρευση των Silvergate, Silicon Valley Bank, Signature και First Republic σειρά έχουν πάρει οι PacWest, Western Alliance, First Horizon  Zions, Comerica και Key προκαλώντας  κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Αναφορές φέρνουν άλλες 200 τουλάχιστον τράπεζες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα από τις αναλήψεις.

Λέγεται ότι η τελευταία  επίθεση στη PacWest (PACW) από τα τέλη του Απρίλη ξεκίνησε από έναν αρκετά «δικτυωμένο» επαγγελματία  Ιταλοαμερικάνο trader ο οποίος για παράδειγμα, μιας που μπήκα και το είδα,  έχει μόνο στο twitter πάνω από 535 χιλιάδες ακόλουθους με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς να είναι ενεργοί επενδυτές με καθημερινές πράξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν άνθρωπος εμφανίστηκε μπροστά από ένα πίνακα με 20 περιφερειακές τράπεζες, στις οποίες είναι ήδη διαγραμμένες με ένα “X” η τέσσερις  που προανέφερα, και διαγράφει με “X”  και την PacWest   λέγοντας ότι είναι η αμέσως επόμενη τράπεζα που θα έχει σοβαρό πρόβλημα εξηγώντας  τους λόγους. Κλείνοντας προτείνει το άμεσο «σορτάρισμα» της μετοχής ενώ εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι καλό θα είναι όποιος είναι καταθέτης στην εν λόγω τράπεζα να σηκώσει τις καταθέσεις του. Δεν ήθελε και πολύ να γίνει το «κακό» τόσο από απόψεως πτώσης της μετοχής από τα επανωτά  short selling όσο και από απόψεως ακαριαίων αναλήψεων.

Ας μη ξεχνάμε ότι πλέον με το πάτημα ενός πλήκτρου ο κάθε καταθέτης μπορεί να μεταφέρει άμεσα τα χρήματά του σε άλλη τράπεζα. Αυτό καλό είναι να το έχουμε υπόψιν και για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που μεγάλοι εταιρικοί λογαριασμοί αναλάβουν δράση λόγω απαγορευτικών για αυτούς εκλογικών αποτελεσμάτων. Το “bank run” πλέον είναι σιωπηλό.   Μάλιστα αν φύγουν ταυτόχρονα 5 με 6 μεγάλοι πελάτες το πρόβλημα  γιγαντώνεται.  Από εκεί και έπειτα μόλις το «σούσουρο» της μη σταθερότητας της  PacWest διοχετεύθηκε  και στα media η κατάρρευση είχε  ήδη δρομολογηθεί.

Διαγραμματικά η μετοχή της PacWest έχασε πρόσφατα και το τελευταίο προπύργιο αμύνης των αγοραστών στα 5,55 δολάρια ανοίγοντας το δρόμο πλέον για τιμές μεταξύ των 3 με 2 δολαρίων. Η πτώση που έχει υποστεί από τα υψηλά του 2023 των 30 δολαρίων είναι ολοκληρωτική καθώς ξεπερνάει πλέον το -91%. Για να πούμε ότι  κάτι αλλάζει εδώ προς το «καλύτερο» θα πρέπει η μετοχή όχι μόνο να περάσει πάνω από τα 5,55 δολάρια αλλά και πάνω από τα 8,20 δολάρια.

Οι πλέον πλαγίως ωφελημένοι από το όλο σκηνικό του καταθετικού φόβου δεν είναι άλλοι από τους τρείς χρηματοοικονομικούς γίγαντες JP Morgan,  Goldman Sachs και  BlackRock με την πρώτη να έχει φτάσει αισίως τις καταθέσεις της στα 2,5 τρισ. δολάρια. Γενικά 15 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ελέγχουν πάνω από το 75% των καταθέσεων της χώρας. Έτσι όπως εξελίσσεται η εν λόγω κρίση οι αναλυτές αναμένουν ότι σύντομα θα φτάσουν να ελέγχουν το 85%.

Το τραπεζικό «κράτος» που λέγεται JP Morgan (JPM) εμφανίζεται στη διαγραμματική ανάλυση να κινείται στις τελευταίες εβδομάδες μέσα στο πλάγιο εύρος διακύμανσης των 144 με 124 δολαρίων. Πιθανή ανοδική διάσπαση των 144 δολαρίων θα δώσει την αφορμή στους Bulls για μια επίθεση προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 160 δολαρίων. Η μακροπρόθεσμη εικόνα της μετοχής είναι ανοδική καθώς διέπετε από την ανοδική γραμμή τάσης “S” που διαμορφώθηκε από το Μάρτη της πανδημικής κρίσης.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

May 7, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin