Image default
Ευρώπη

Δημοψήφισμα για τον «έλεγχο» της μετανάστευσης θέλουν Γάλλοι βουλευτές

Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, ώστε να ανακτηθεί ο έλεγχος της μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με δύο βουλευτές του δεξιού κόμματος Les Républicains, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα πλαίσιο μεταναστευτικού χάους.

Τα ζητήματα της μετανάστευσης αποτελούν μείζον ζήτημα στη Γαλλία, ιδίως μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Gérald Darmanin ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni είναι «ανίκανη» να ελέγξει το μεταναστευτικό φαινόμενο.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Journal du Dimanche την Κυριακή, οι βουλευτές Aurélien Pradié και Pierre-Henri Dumont δήλωσαν ότι θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική των ποσοστώσεων, που υπερασπίζεται επί μακρόν η Δεξιά,«δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση».

Εξάλλου, καταγγέλλοντας μια «μείζονα πολιτική παραίτηση» σε ένα πλαίσιο «μεταναστευτικού χάους» που «σταδιακά καταλαμβάνει την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας», οι δύο τους ισχυρίζονται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της μετανάστευσης.

Μεταξύ των προτάσεών τους, οι δύο θέλουν να «βελτιώσουν το ποσοστό επιστροφής των παράνομων μεταναστών»  κυρίως «με το να παγώνουν αυτόματα την παράδοση θεωρήσεων, αδειών διαμονής, χρηματικών εμβασμάτων και δημόσιας αναπτυξιακής βοήθειας για κάθε χώρα που δεν χορηγεί τουλάχιστον το 50% των προξενικών αδειών οι οποίες είναι απαραίτητες για την απέλαση».

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι μετανάστες πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαμένουν νόμιμα στη χώρα για να έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως η στεγαστική συνδρομή και η ελάχιστη σύνταξη γήρατος.

Προτείνουν επίσης την επαναφορά ενός μέτρου που θα προβλέπει την απέλαση των μη Γάλλων πολιτών εάν έχουν λάβει ποινική καταδίκη και έχουν εκτίσει την ποινή τους.

«Το να αρνείσαι να πάρεις πίσω τον έλεγχο της μετανάστευσης είναι σαν να αφήνεις το εθνικό σύμφωνο να ραγίσει», έγραψε στο Twitter ο Pradié την Κυριακή.

Ωστόσο, η πρόταση για δημοψήφισμα έχει ήδη επικριθεί, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Γερουσίας Gerard Larcher του ίδιου κόμματος Les Républicains.

«Δεν μπορώ να το υποστηρίξω, διότι είναι συνταγματικά αδύνατο», εξήγησε στο RTL.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα προορίζεται για την οργάνωση των δημόσιων εξουσιών, την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική πολιτική και όχι για τα μεταναστευτικά ζητήματα.

Άλλωστε, για να ψηφιστεί το δημοψήφισμα από τον λαό, χρειάζεται η υποστήριξη τουλάχιστον 185 βουλευτών και του ενός δεκάτου των ψηφοφόρων (4,87 εκατομμύρια). Πρέπει επίσης να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Από τότε που κατέστη δυνατή η θέσπιση τέτοιων δημοψηφισμάτων το 2015, κανένα δεν έχει επιτύχει, συμπεριλαμβανομένου αυτού που κατέθεσε πρόσφατα η Αριστερά κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Οι Pradié και Dumont, που επίσης αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα πρέπει να καταθέσουν αυτό το αίτημα για δημοψήφισμα τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin