Image default
Αγορές

Πολύπλευρες πιέσεις στη Wall Street-Focus σε πληθωρισμό και «ταβάνι» χρέους

Πολύπλευρες πιέσεις στη Wall Street-Focus σε πληθωρισμό και «ταβάνι» χρέους

Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη (9/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αισθάνονται έντονη ανασφάλεια για το ανώτατο όριο του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, δείχνουν επιφυλακτικοί απέναντι στα αυριανά (10/5) στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Σε αυτά τα στοιχεία οι traders θα αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και αν αυτό οδηγήσει σε «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed. Πάντως, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος του 2% δεν αναμένεται να έχει επιτευχθεί πριν από το 2025.

Όσο για την αύξηση του πλαφόν στο χρέος, αναμένονται νεότερα από τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι και άλλων ηγετών του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο. Οι ανησυχίες για μια πιθανή χρεοκοπία της κυβέρνησης ήδη από την 1η Ιουνίου ολοένα και κλιμακώνονται, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν ενεργήσει για να επιλύσει το αδιέξοδο.

Ο Μπάιντεν και ο ΜακΚάρθι έχουν πολλές διαφωνίες καθότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητά η όποια συμφωνία για την αύξηση του χρέους να συνοδεύεται από μείωση των δαπανών. Ο Μπάιντεν από την πλευρά του επιμένει ότι η αύξηση του ορίου του χρέους δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους και είναι αδιαπραγμάτευτη. Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι η όποια αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την αμερικανική οικονομία και θα αποδυναμώσει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,17% στις 33.561,81 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,46% στις 4.119,23 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,63% στις 12.179,55 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η PayPal σημείωσε ισχυρή πτώση καθώς μείωσε την πρόβλεψή της για το περιθώριο κέρδους, επηρεάζοντας σημαντικά τον S&P 500 αλλά και τον Nasdaq. Αντίστοιχα, η Skyworks Solutions υποχώρησε αφού η εταιρεία προέβλεψε ότι τα έσοδα και τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου θα είναι κατώτερα των εκτιμήσεων.

Αναφορικά με τις περιφερειακές τράπεζες, η μετοχή της PacWest υποχώρησε περισσότερο από 6%, ενώ ο κλαδικός δείκτης SPDR S&P Regional Banking ETF σημείωσε πτώση 1%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ.

Στα μάκρο της ημέρας, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,1 μονάδες σε 89 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει τον 16ο συνεχή μήνα κάτω από το 98 στην 49χρονη ιστορία της έρευνας. Σύμφωνα με την έκθεση, το κυριότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η ποιότητα της εργασίας που έφτασε στο 24%, ενώ ο πληθωρισμός κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 23%.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Ανώτατο όριο χρέους
  • περιφερειακές τράπεζες
  • FED
  • πληθωρισμός

    Σχετικα αρθρα

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin