Image default
Ευρώπη

Εγγύτητα απόψεων με Μελόνι, καλές σχέσεις με Βέμπερ παραδέχεται ο Τσέχος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και η Τζόρτζια Μελόνι ανέδειξαν τις ισχυρές σχέσεις τους, καθώς ο δεύτερος παραδέχθηκε ότι οι δύο τους έχουν αρκετά κοινές απόψεις κατά την πρώτη επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού στην Πράγα.

Την Τετάρτη, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συντηρητικού και Μεταρρυθμιστικού Κόμματος (ECR) συζήτησαν «στρατηγικά θέματα», όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και η μετανάστευση. Αν και αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη της Μελόνι στην Πράγα ως πρωθυπουργός, έχει συναντηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές με τον Φιάλα.

«Έχουμε πολύ παρόμοιες απόψεις για τη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων και διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Ιταλίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Φιάλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με την Μελόνι ,που σήμερα είναι και πρόεδρος του ECR.

«Υπάρχει μια εγγύτητα απόψεων και αυτά είναι καλά νέα για ολόκληρη την Ευρώπη,  το γεγονός ότι χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Ιταλία έχουν κοινή στρατηγική προοπτική και θέλουν να συνεργαστούν», πρόσθεσε ο Φιάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, η Μελόνι εποφθαλμιά μια συνεργασία με το ΕΛΚ και έχει στενούς δεσμούς με τον ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Βέμπερ, από την πλευρά του, είναι επίσης αρκετά κοντά στον Φιάλα, και δεν είναι μυστικό ότι ο Βέμπερ θα ήθελε πιθανότατα να δει το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS) του Φιάλα στο ΕΛΚ μετά τις ευρωεκλογές του 2024.

Πριν από την άφιξη της Μελόνι στην Πράγα, φημολογούνταν ότι ο στόχος της συνάντησης θα μπορούσε να είναι να συζητηθεί το μέλλον του ECR και η πιθανή συνεργασία του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Η Τσεχική Δημοκρατία θα μπορούσε να αποτελέσει «πρότυπο» για μια τέτοια συνεργασία.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τσεχίας το 2021, οι προσκείμενοι στο ECR Δημοκράτες των Πολιτών δημιούργησαν συνασπισμό με κόμματα προσκείμενα στο ΕΛΚ – TOP 09 και Χριστιανοδημοκράτες – και μαζί, ως συνασπισμός «SPOLU» (Μαζί), εξασφάλισαν τη νίκη.

Υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να κατέβει το SPOLU και στις ευρωεκλογές ωστόσο, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Η τσεχική κυβέρνηση ασκεί πραγματικά την πολιτική του ΕΛΚ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω καλή σχέση με τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα», δήλωσε ο Βέμπερ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Τσεχική Ραδιοφωνία.

«Στην Τσεχία, η παρουσίαση του SPOLU ως συνδυασμού, ως ένα κοινό branding για να συνδυάσει και να φέρει κοντά τα κεντροδεξιά κόμματα, είναι επιτυχής. Οι άνθρωποι εκτιμούν αυτή την προσέγγιση», δήλωσε ο Βέμπερ, προσθέτοντας ότι η Τσεχική Δημοκρατία μπορεί να θεωρηθεί «θετικό σύμβολο» από αυτή την άποψη.

Ωστόσο, όπως έμαθε η EURACTIV Τσεχίας, η συνεργασία ΕΛΚ-ΕΚΡ δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών Μελόνι-Φιάλα την Τετάρτη στην Πράγα.

Παρόλα αυτά, αποδείχθηκαν οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ Φιάλα και Μελόνι που πιθανότατα θα επηρεάσουν τη συγκρότηση των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του 2024.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin