Image default
Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Πριν τις εκλογές η υποβολή του αιτήματος εκταμίευσης της 3ης δόσης

Mέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόοδος που έχει επιτελεστεί σε διαγωνισμούς που εκκρεμούσαν δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Ελλάδα να καταθέσει το σχετικό αίτημα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως είχε αρχικά προγραμματίσει. Το ύψος της τρίτης δόσης ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και αφορά μόνο επιδοτήσεις.

Μέχρι στιγμής η χώρα έχει λάβει 11 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 2η δόση που έλαβε η Ελλάδα έφτασε τα 3,56 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ προέρχονταν από το σκέλος των επιδοτήσεων και 1,85 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων. Αν και το ποσό των δανείων ήταν προγραμματισμένο να ληφθεί με την τρίτη δόση το 2023, το έγκαιρο «κλείσιμο» τριών οροσήμων που σχετίζονταν με το δανειακό σκέλος, «έφερε» το ποσό αυτό στα κρατικά ταμεία νωρίτερα.

Στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί 392 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 12,33 δισ. ευρώ, έναντι 381 επενδυτικών σχεδίων ύψους 12,12 δισ. ευρώ πριν από περίπου έναν μήνα. Από τα 12,33 δισ. ευρώ, 5,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 4,11 δισ. ευρώ κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι συνεργαζόμενες τράπεζες και σε 3,12 δισ. ευρώ αντιστοιχεί η ίδια συμμετοχή των επενδυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος Απριλίου.

Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, οι ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις – ΑΠΕ, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες.

Οι 136 δανειακές συμβάσεις, που έχουν ήδη υπογραφεί, έχουν προϋπολογισμό 5,74 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,34 δισ. ευρώ είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης, 1,99 δισ. ευρώ από κεφάλαια τραπεζών και 1,41 δισ. ευρώ από ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 392 επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, οι 236 προέρχονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται σε 2,75 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που υπεγράφησαν είναι 1,9% έναντι 1,8% πριν από ένα μήνα.

Παρόλα αυτά, η διεξαγωγή των εκλογών, με πολύ πιθανό να υπάρξει και δεύτερος γύρος τον Ιούλιο προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, οδηγεί στην «αναβολή» της αναθεώρησης του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που ήταν προγραμματισμένη για την Άνοιξη. Η αναθεώρηση συνδέεται μεταξύ άλλων και με το REPowerEU, με νέες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα ξεκινήσουν/έχουν ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2022 ή θα είναι επέκταση παλαιότερων κινήσεων, εκ των οποίων όμως μόνο το νέο σκέλος θα συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο REPowerEU. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτήσει επιπλέον έργα για την ενεργειακή μετάβαση, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την κάλυψη επιχειρήσεων και πολιτών.

Σχετικα αρθρα

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

admin

ΑΑΔΕ: Στα «δίχτυα» της πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες στον Πειραιά

admin

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

admin

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

admin

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin