Image default
Ευρώπη

ΔΝΤ: «Σοβαρές επιπτώσεις» παγκοσμίως, εάν κηρυχθεί στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία εάν κηρυχθεί στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, καλώντας  τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Οι πιθανές συνέπειες από μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια και ευρύτερη αστάθεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ την Πέμπτη. Αυτά θα προστεθούν στα σοκ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ γίνονται σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία», είπε. «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, εάν υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ. Και ενθαρρύνουμε σθεναρά τα μέρη στις ΗΠΑ να ενωθούν για να καταλήξουν σε συμφωνία για την επείγουσα αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Η αύξηση των επιτοκίων μέχρι στιγμής έχει βλάψει ορισμένες χώρες, ειδικά εκείνες που αντιμετωπίζουν υψηλό χρέος και έχουν ευάλωτα σημεία, είπε η Κόζακ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα με το δημόσιο χρέος τους και το 45% βρίσκονται σε κίνδυνο. Παράλληλα, βλέπει ήδη την παγκόσμια ανάπτυξη να εισέρχεται τα επόμενα πέντε χρόνια στο πιο αδύναμο επίπεδό της σε τρεις δεκαετίες.

Οι διαφωνίες στις ΗΠΑ για το όριο δανεισμού

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδυθεί σε μπραντεφέρ το τελευταίο διάστημα για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κοινοβουλευτική απόφαση απόλυτα απαραίτητη προκειμένου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς της, τους λειτουργούς και τους πιστωτές της.

Το ποσό που έχει τη δυνατότητα να δανειστεί το ομοσπονδιακό κράτος (31,4 τρισεκ. δολάρια) έχει ήδη καλυφθεί και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών αντιμετωπίζει το πρόβλημα με διάφορους ελιγμούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για να συναινέσουν στην αύξησή του, με τον αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως αυτό το στάδιο να απορρίπτει τη σύνδεση των δυο ζητημάτων, αλλά να δηλώνει διατεθειμένος να συζητήσει για την πολιτική περί τα δημοσιονομικά.

Η συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχουν αργότερα σήμερα ο αρχηγός του κράτους και οι ηγέτες του Κογκρέσου αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Γέλεν: Πιθανή στάση πληρωμών θα πλήξει την ηγετική θέση των ΗΠΑ

Σχετικα αρθρα

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin