Image default
Ευρώπη

Απειλή για τους εργαζόμενους του «λευκού κολάρου» η τεχνητή νοημοσύνη;

Για πολλές γενιές Αμερικανών, μια θέση εργασίας σε μια εταιρεία ήταν ο δρόμος προς τη σταθερή ευημερία. Όχι πια.

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν σε έναν πολύμηνο καταιγισμό απολύσεων υπαλλήλων που προκλήθηκαν από την υπεραπασχόληση και την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ, λένε στελέχη επιχειρήσεων και οικονομολόγοι. Οι εταιρείες επανεξετάζουν την αξία πολλών ρόλων υπαλλήλων, σε αυτό που ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι θα είναι μια μόνιμη μετατόπιση της ζήτησης εργασίας που θα διαταράξει την εργασιακή ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών, των οποίων οι θέσεις εργασίας θα χαθούν, θα μειωθούν ή θα αναβαθμιστούν μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

«Μπορεί να βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της ανάγκης για εργαζόμενους γνώσης», δήλωσε ο Atif Rafiq, πρώην επικεφαλής ψηφιακού στελέχους της McDonald’s και της Volvo. «Απλώς χρειαζόμαστε λιγότερους ανθρώπους για να κάνουν το ίδιο πράγμα».

Αρκετό καιρό αφότου τα ρομπότ άρχισαν να παίρνουν τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται τώρα για τους ανώτερους – λογιστές, προγραμματιστές λογισμικού, ειδικούς σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και δικηγόρους – και συγκλίνει με την αδιάλλακτη πίεση που ασκείται στις εταιρείες για αποτελεσματικότερη λειτουργία, σημειώνει η Wall Street Journal.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε στους εργαζομένους μετά τον τελευταίο γύρο απολύσεων της μητρικής εταιρείας του Facebook ότι πολλές θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να επιστρέψουν, επειδή οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέψουν στην εταιρεία να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της International Business Machines, Arvind Krishna, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία θα μπορούσε να διακόψει κάποιες προσλήψεις για να δει τι είδους back-office εργασίες μπορούν να γίνουν με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ηγέτες σε πολλούς κλάδους λένε ότι αναμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα ενισχύσει ορισμένους υφιστάμενους ρόλους, αλλάζοντας αυτό που κάνουν οι άνθρωποι στη δουλειά τους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιτρέψει στους εργαζόμενους να συμβάλουν καλύτερα στις εταιρείες τους κάνοντας πιο ουσιαστική δουλειά, δήλωσε ο κ. Rafiq, συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για τη διοίκηση.

Οι ηγέτες των εταιρειών λένε ότι έχουν επιβαρυνθεί με διογκωμένα διοικητικά στρώματα που επιβραδύνουν τη λήψη αποφάσεων. Η εταιρεία λιανικής πώλησης Gap δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο νέος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας θα περιορίσει αυτό που έχει γίνει μια αναποτελεσματική εταιρική γραφειοκρατία.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin