Image default
Οικονομία

«Καμπανάκι» από Ελ Εριάν: «Στην εντατική οι τράπεζες εάν η Fed κάνει λάθος κινήσεις»

«Το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να διευκολύνουμε το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σε περίπτωση λανθασμένης κίνησης της Fed…» – Η προειδοποίηση του Εριάν.

Η αναταραχή που κατακλύζει τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ φέτος έχει ξεπεράσει τα σοβαρά «επεισόδια», αλλά θα μπορούσε να μπει εκ νέου σε περιπέτειες, εάν η Fed κάνει άλλο ένα λάθος στην νομισματική της πολιτική, σύμφωνα με τον έγκριτο οικονομολόγο, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

«Είμαστε ακόμα στο νοσοκομείο γιατί υπάρχουν προβλήματα με το μοντέλο ορισμένων τραπεζών», δήλωσε ο Εριάν στο - σχετικά με το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ αναφορικά με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρομεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται ακόμα στο… νοσοκομείο αφού υπάρχουν προβλήματα από ορισμένες τράπεζες. Το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να διευκολύνουμε το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σε περίπτωση λανθασμένης κίνησης της Fed, οι τράπεζες μπορεί να καταλήξουν και πάλι στη ΜΕΘ», υπογράμμισε.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: FT για Ελλάδα: Από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη – Η αποστολή της νέας κυβέρνησης

Η γρήγορη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed είναι ένας από τους λόγους που εκδηλώθηκαν χρεοκοπίες τραπεζών φέτος. Ο Εριάν είναι θερμός επικριτής της Fed επειδή αντέδρασε πολύ αργά στην εκτίναξη του πληθωρισμού και στη συνέχεια αγωνίστηκε να τον επαναφέρει στο στόχο του 2% με γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων. Η 10η συνεχόμενη αύξηση έλαβε χώρα τον Μάιο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως ότι οι ΗΠΑ οδεύουν σε ύφεση.

Πώς θα έμοιαζε άλλο ένα πολιτικό λάθος στον Eριάν; Ο αναλυτής τόνισε πως «η Fed ενδέχεται να δημιουργήσει μία νέα κρίση εάν αγνοήσει το γεγονός πως δεν μπορεί να επιτύχει εύκολα τον πληθωριστικό στόχο του 2% και καταλήξει να κάνει και πάλι υπερβολικές κινήσεις. Αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο “κύμα” ασθενών τραπεζών και εταιρειών ακινήτων οι οποίες δε θα αντέξουν τις νέες αυτές πιέσεις».

Σχετικα αρθρα

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

admin

Το «δυνατό σχήμα» Priority – Mazars – Magrowth θα «υποστηρίξει» το έργο της ΕΕΕΠ στην αγορά τυχερών παιγνίων 

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα καλύψετε τεκμήρια – Οι 70 κατηγορίες εσόδων

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αποδεκτές οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας

admin

Alpha Bank: Ενίσχυση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και Δυναμική Συρρίκνωσης του Δημοσίου Χρέους

admin

Σκρέκας: Αποδίδουν τα μέτρα – Μηδενικές ανατιμήσεις Μάρτιο και Απρίλιο

admin

POS – ταμειακές: Ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις, 17.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί – Τα πρόστιμα

admin

Πράσινα τιμολόγια ρεύματος: Αναλυτικά οι τιμές ανά προμηθευτή

admin

ΟΟΣΑ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

admin

Στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι συμμετέχει ο Κ. Χατζηδάκης

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 11,3% κατέγραψε το εξωτερικό εμπόριο με τις BRICS στο α’ τρίμηνο

admin

Δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα τρεις στους 10 βιοτέχνες στη Θεσσαλονίκη

admin