Image default
Ευρώπη

Τρεις βασικές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας φέτος

Η Ευρώπη ενδέχεται να έχει κάνει καλή δουλειά όσον αφορά την μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο «δεν έχει ξεφύγει ακόμη από το δάσος», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Η Ευρώπη κατάφερε να μετασχηματίσει τις ενεργειακές της αγορές, να μειώσει το μερίδιό της από το ρωσικό φυσικό αέριο σε λιγότερο από 4% και η οικονομία της δεν πέρασε ακόμα από ύφεση», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, στον Martin Soong του CNBC την Κυριακή.

«Οι εκπομπές της Ευρώπης έχουν μειωθεί… και η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται σε πολύ αξιοπρεπή επίπεδα», δήλωσε ο Birol, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Η Ρωσία έχει παραδοσιακά διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, αλλά η εξάρτηση των δυτικών χωρών από την ενέργεια της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς συνεχίζουν να ανακοινώνουν νέες κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τη συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι χώρες της Ευρώπης έκαναν καλή δουλειά… τον περασμένο χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, τονίζοντας ότι η περιοχή κατάφερε να κρατήσει με επιτυχία τα φώτα αναμμένα και να κρατήσει μακριά μια χειμερινή κρίση, εν μέρει χάρη σε έναν πιο ήπιο από τον αναμενόμενο χειμώνα.

Ωστόσο, ο Birol προειδοποίησε ότι η ενεργειακή αγορά της περιοχής έχει ακόμη τρία βασικά εμπόδια να ξεπεράσει φέτος.

1. Αύξηση της ζήτησης από την Κίνα

Ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός ήταν άφθονος πέρυσι, όταν η Κίνα βρισκόταν ακόμη υπό περιορισμό και αγόραζε λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο τώρα και η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πιο δύσκολο χειμώνα φέτος.

Η ζήτηση LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Birol, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα είναι ένας «βασικός καθοριστικός παράγοντας» της ζήτησης για τις αγορές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο Birol πίστευε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ασημένια επένδυση – οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ηπιότερες από τις προβλέψεις και δεν αναμένει να δει μια «μεγάλη έκρηξη» των εισαγωγών από την Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια διαφορετική αφήγηση που παίζει για την ιστορία του πετρελαίου της χώρας, είπε.

Η έξοδος της Κίνας από την πολιτική μηδενικής κατανάλωσης τον Δεκέμβριο προκάλεσε αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, με τον ΙΕΑ να προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της αύξησης της ζήτησης, σημείωσε ο Birol.

2. Χρεοκοπία των ΗΠΑ

Οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας παρακολουθούν επίσης στενά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Χωρίς συμφωνία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου, αν και αυτό θεωρείται απίθανο.

Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν όσο ο πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της G-7 στην Ιαπωνία, αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την Κυριακή. Ο πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής ότι δεν ανησυχεί «καθόλου» για τις διαπραγματεύσεις και ότι «θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια χρεοκοπία και θα πετύχουμε κάτι αξιοπρεπές».

Ο Birol δήλωσε ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα προκαλούσε πτώση της ζήτησης πετρελαίου και των τιμών, αλλά συμφώνησε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο. «Θα απέφευγα να σας δώσω έναν ακριβή αριθμό, αλλά θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου αν δούμε μια τέτοια χρεοκοπία». «Αυτό το ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπιστεί και θα επικρατήσει η κοινή λογική. Και δεν βλέπω σημαντικό κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Αλλά φυσικά, οι αγορές πετρελαίου είναι πάντα με κινδύνους», πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Παρασκευή από απώλειες άνω του 1% την προηγούμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές έγιναν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι κίνδυνοι μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ μειώνονται καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες.

3.Παραμένει η εξάρτηση από τη Ρωσία

Μια άλλη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές αγορές της Ευρώπης είναι ότι η εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως και οι προοπτικές της προσφοράς είναι αβέβαιες.

Πολλές χώρες της περιοχής οδηγήθηκαν σε ενεργειακή κρίση πέρυσι, όταν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom προς την Ελβετία και την ΕΕ μειώθηκαν κατά 55% το 2022, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τον Ιανουάριο. Ο Birol σημείωσε ότι αν υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις εισαγωγές φυσικού αερίου «για πολιτικούς λόγους», η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πάλι «κάποιες προκλήσεις» τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο Birol πίστευε ότι οι χώρες της G-7 και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιστρέψουν στη σύναψη συμφωνιών με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η ιστορία της Ρωσίας με το φυσικό αέριο έχει «τελειώσει». «Έχει τελειώσει», είπε.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin